BiH
0

Obavljena rasprava o Prijedlogu zaključaka o Radioteleviziji BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu o Prijedlogu zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije u povodu rasprave o tački "Aktuelna situacija u Radioteleviziji BiH i provođenje reforme Javnog RTV sistema u BiH“.

U jednom od predloženih zaključaka se navodi da Komisija smatra da je, u nelegalnoj proceduri, donesena odluka Upravnog odbora BHRT-a o smjeni generalnog direktora Mehmeda Agovića zbog grubog kršenja procedure i principa vladavine prava, a time i Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i međunarodnih ugovora, a što je potvrdio Ombudsmen BiH u svojim preporukama, te predlaže Predstavničkom domu da naloži Upravnom odboru postupanje u skladu s navedenim aktima.

Komisija predlaže da Upravni odbor stavi van snage Odluku o imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora BHRT-a.

Također, Komisija predlaže Predstavničkom domu da se utvrdi odgovornost članova Upravnog odbora BHRT-a zbog: nepoštivanja Zakona o Javnom RTV servisu BiH; kršenja procedura; nepoštivanja Ustava BiH i Evropske konvecnije o ljudskim pravima i međunarodnog prava; neprovođenja zaključaka Predstavničkog doma PSBiH kao i zbog ukupnog stanja u ovom javnom servisu.

U jednom od predloženih zaključaka se navodi da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da osnuje radnu grupu u kojoj bi bili eksperti iz javnog emitiranja, sa zadatkom da urade procjenu usklađenosti Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i Zakona o Javnom RTV servisu BiH s Ustavom BiH i evropskim standardima iz ove oblasti te da se na osnovu toga sačini prijedlog za eventualne izmjene i dopune ovih zakona.

Među predloženim zaključcima je i onaj kojim se traži od Upravnog i Poslovodnog odbora BHRT-a da sačine sanacioni program i program razvoja BHRT-a za 2009. i dostavi ih PSBiH prije razmatranja Prijedloga budžeta institucija BiH za 2009. godinu.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Branko Dokić je tokom rasprave kazao da su neki od zaključaka doneseni preglasavanjem predstavnika dva naroda. Tokom diskusije iznesen je stav da je stanje u Javnom RTV servisu jako teško jer nije ušao u potrebne reforme koje je morao provesti po zakonu te da su neophodne korjenite promjene.

Neki od poslanika smatraju da je Upravni odbor kriv za ovakvo stanje u Javnom RTV servisu koje je više nego katastrofalno.

Jedan od poslanika je kazao da nije sudova vrlo malo građana bi plaćalo RTV taksu, "a to najbolje govori o kvalitetu Javnog servisa u BiH".

S obzirom na to da su poslanici iznijeli primjedbe na neke od predloženih zaključaka, čuo se i prijedlog da se izjašnjavaju o svakom zaključku pojedinačno, a ne o svim zaključcima " u paketu".

Po okončanju rasprave o preostalim tačkama dnevnog reda, poslanici će se izjasniti o svakoj od njih.