PSBiH
0

Obavljena rasprava o Izbornom zakonu BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas obavio raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je predložila Komisija za ravnopravnost spolova toga doma.

Predloženim zakonom, koji nije dobio pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, između ostalog se predviđa “zatvaranje” kandidatskih lista.

U obrazloženju zakona se navodi da je Radna grupa za pripremu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koju je formirala Komisija analizirala sistem zatvorenih listi pri čemu je ustanovljeno da bi se zatvaranjem kandidatskih listi osiguralo oko 30 posto učešća žena u zakonodavnim organima u BiH, čime bi se značajno doprinijelo ispunjenju međunarodnih standarda u toj oblasti.

Radna grupa je ocijenila da sadašnje rješenje u Izbornom zakonu BiH nije doprinijelo povećanju zastupljenosti žena u zakonodavnim organima u BiH nego je rezultiralo smanjenjem broja žena u tim organima.

Iako žene čine nešto više od 50 posto ukupnog biračkog tijela i iako čine više od trećine registriranih kandidata, izborni rezultati su ispod svih međunarodnih standarda i među najlošijim su među državama članicama Vijeća Evrope, navodi se.

Poslanici su obavili raspravu o još nekoliko predloženih zakona, a nakon okončanja rasprave o svim tačkama dnevnog reda izjasnit će se o svakoj od njih.