Ukop žrtava
0

Obavljen ispraćaj tijela iz Tuzle

Sarajevo-x.com
Na mezarju Ivici u Brčkom, sutra će, 14. juna 2008. godine biti ukopana trinaestogodišnja žrtva zločina Elizabeta Ćaluković, koja je svirepo ubijena 1994. godine, a njeno tijelo je pronađeno u manjoj masovnoj grobnici u Srednjoj Bosni, gdje su je zločinci prebacili da bi prikrili ovo ubistvo. Istoga dana, kada kosti ovog djeteta budu spuštene u zemlju, bit će ukopano još 46 civilnih žrtava zločina.

Predsjednica ovoga Udruženja Zumreta Džaferović kazala je da će svi identificirani biti ukopani i da su porodice dale saglasnost za ukop. Rečeno je također da se na dženazi i ukopu očekuje oko 20.000 ljudi koji će svojim dolaskom odati posljednju počast nevino ubijenim. Početak dženaze planiran je u 12.00 sati na mezarju Ivici. Nekoliko stotina članova porodica žrtava i njihovih prijatelja danas je ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispratilo tijela žrtava. Prisutnima se obratio tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović, koji je kazao kako danas ispraćamo nevine žrtve zločina za čiju smrt još uvijek niko nije odgovarao. Večeras će, 13. juna u 19.30 sati biti održana komemoracija žrtvama u brčanskom Domu kulture.

Iz petnaest gradova BiH od jutra 14. juna bit će organiziran besplatan prevoz za sve zainteresirane za prisustvo na dženazi. Povratak iz Brčkog planiran je u popodnevnim satima.

Predsjednik Organizacionog odbora dženaze i ukopa civilnih žrtava zločina u Brčkom Sead Zahirović pozvao je sve one koji dolaze na Dženazu da izbjegavaju dolazak svojim vozilima, jer će širi prostor oko mezarja Ivici biti zatvoren za saobraćaj. Za zvaničnike, novinare i goste koji dolaze na dženazu bit će obezbjeđen i uredno označen parking u blizini tvornice Izbor Brčko.