Pero Gudelj
0

"Obavještajne službe znaju ko je naručio napad na Fis"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlasnik tržnog centra "Fis" Vitez Pero Gudelj rekao je da strane obavještajne službe znaju ko je naručilac terorističkog napada na ovaj centar od prije dvije godine, kada je u ekpsloziji jedno lice poginulo, a više povrijeđeno.

"U Fis u proteklo vrijeme redovno navraćaju predstavnici stranih obavještajnih službi, koji tvrde da znaju ko je naručilac ovog terorističkog čina. Tvrde da je pravosuđe korumpirano i da je ovaj slučaj do kraja neriješen", rekao je Gudelj.

On je dodao da ima saznanja da se u ovaj slučaj umiješala i politika, te pomogla da se neki dokazi prikriju.

"Za mene lično ovo je terorizam namijenjen za 2500 zaposlenih i naivno ubijanje ljudi koji su se u datom trenutku nalazili u objektu", rekao je Gudelj za zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

On je izrazio bojazan da će ovaj slučaj biti potpuno zaboravljen. "Želim pohvaliti policijske snage na brzom otkrivanju pojedinaca u ovom slučaju, ali smatram da pravosuđe nije odradilo svoj posao do kraja", rekao je Gudelj.

Juče su se navršile dvije godine od napada u poslovno-prodajnom centru "Fis" u Vitezu, kada je u eksploziji poginuo radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić, Josip Šarić je teško povrijeđen, dok je više radnika zadobilo lakše tjelesne povrede.

Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Suada Đidića na devet godina zatvora zbog toga što je napravio eksplozivnu napravu koja je eksplodirala 9. oktobra 2008. godine u poslovno-prodajnom centru "Fis".
Amir Ibrahimi je za isto krivično djelo osuđen na dvije godine zatvora, nakon što je pristao na nagodbu sa tužilaštvom i priznanja da je nepoznatu osobu uputio Suadu Đidiću da za njega napravi eksplozivnu napravu. Tužilaštvo je odustalo od optužbe za terorizam. Na presudu Suda žalili su se i tužioci i advokati osuđenih.