BiH
16

Obavezno verificiranje medicinskih uređaja do 15. septembra 2015. godine

Klix.ba
Sve zdravstvene ustanove u BiH, javne i privatne, dužne su do 15. septembra ovegodine verificirati medicinske instrumente koji imaju funkciju mjerenja.

Ovo je dio odluke kojom se medicinski uređaji u našoj zemlji uvode u zakonsko mjeriteljstvo, što stvara okvir za unaprijeđenje kvalitetnije i pouzdanije dijagnostike i tretmana pacijenata u BiH, ali isto tako u konačnici i kompletnih zdravstvenih usluga.

Na zahtjev Evropske komisije i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, BiH je harmonizirala legislativu u ovoj oblasti s evropskim mjeriteljskim standardima i direktivama, čime je zdravstveni sistem u BiH dobio mehanizam za zakonsko djelovanje u ovoj oblasti.

"Sve zdravstvene ustanove dužne su obratiti se Institutu za mjeriteljstvo BiH ili direktno imenovanoj laboratoriji VERLAB radi verifikacije medicinskih instrumenata. Mjerila koja ne prođu zakonsku verifikaciju do navedenog perioda i ne dobiju certifikat o usklađenosti s mjeriteljskim propisima, u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH, ne smiju se upotrebljavati. Kazne za zdravstvene ustanove koje ne izvrše verifikaciju kreću se do 20.000 KM, a bit će sankcionirane i fizičke osobe", naglasio je Almir Badnjević, direktor VERLAB-a, mjeriteljske laboratorije, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije etalona i mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Zakonskim mjerilima proglašeni su EKG uređaj, defibrilatori, anesteziološke mašine, respiratori, neonatalani pedijatrijski inkubatori, infuzomati, perfuzori, dijalizni aparati i pacijent-monitori i terapeutski ultrazvuci.

"Postoji određen problem u Republici Srpskoj odakle je, nakon što je državni Institut za mjeriteljstvo BiH podsjetio resorno entitetsko ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite na rok za zakonsku verifikaciju mjerila u zdravstvu, stigao odgovor od Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju RS, da njihove zdravstvene ustanove nisu dužne izvršiti verifikaciju, da državni zakon za njih ne vrijedi, te da shodno tome ti uređaji ne spadaju u zakonsko mjeriteljstvo", naglasili su iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Kaznene odredbe za sve koji ne izvrše verifikaciju mjerila u zdravstvu kreću se do 20.000 KM, a bit će sankcionirane i fizičke osobe. Iz Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju tvrde da za njih državni zakon ne vrijedi, te da nisu dužni izvršiti verifikaciju.