BiH
52

Obama nominirao Maureen Elizabeth Cormack za ambasadoricu u BiH

FENA
Američki predsjednik Barack Obama nominirao je Maureen Elizabeth Cormack za ambasadoricu u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na web stranici Bijele kuće.

Ona je radila za State Department i zamjenica je koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe pri Državnom tajništvu, funkcija na kojoj se nalazi od juna 2011. godine.

Između ostalog, Cormack je služila i kao direktorica Ureda za pitanja zapadne Evrope od 2009. do 2010. godine, kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009. godine.

Radila je u odborima Domovinske sigurnosti od 2005. do 2006. godine, navodi se u saopćženju na internetskoj stranici Bijele kuće.

Ona je često služila u inozemstvu, uključujući u odnosima s javnošću američke ambasade u Seulu, mjesto zamjenice kulturnog atašea američke ambasade u Parizu i kao prva savjetnica u manjoj diplomatskoj jedinici na zapadu Francuske.

Ona se pridružila State Departmentu 1989. godine. Cormack je diplomu stekla na Univerzitetu u Illinoisu, a magisterij na Univerzitetu u Chicagu.

Nominacija je upućena Senatu koji bi trebao potvrditi imenovanje.

Prethodni ambasador Patrick Moon otišao je iz BiH 24. augusta, a dužnost otpravnika poslova od tada obavlja Nicholas Hill.