BiH
0

Oba doma PSBiH sutra o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi se na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebao izjasniti o zahtjevu poslanika Stranke za BiH Beriza Belkića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH koji se odnosi na način izbora u općini Srebrenici.

Predložena izmjena zakona predviđa da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriji općine Srebrenica mogu odlučiti da li će glasati u općini u kojoj sada žive ili u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Prijedlog ovog zakona bi trebao razmatrati i Dom naroda državnog parlamenta na sjednici zakazanoj nakon sjednice Predstavničkog doma.

Da bi se predložene izmjene mogle primjenjivati na predstojećim lokalnim izborima u BiH, trebale bi stupiti na snagu do 8. maja kada Centralna izborna komisija BiH raspisuje lokalne izbore.

Sjednice oba doma državnog parlamenta, na kojima je bilo predviđeno razmatranje prijedloga ovog zakona, trebale su biti održane jučer, ali su zbog nedolaska dovoljnog broja poslanika iz RS-a odgođene za sutra.