BiH
7

Oba doma Parlamenta FBiH predala zahtjev za rješavanje spora protiv RS-a

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koriste ustavnu mogućnost i žele da učestvuju u sporu koji se u Ustavnom sudu BiH vodi protiv Republike Srpske zbog odluke o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske, 25. septembra.

To je potvrdio sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić, koji je danas predao zahtjev za rješavanje spora Ustavnom sudu BiH uime ovlaštene grupe delegata Doma naroda.

"Osim stavljanja van snage Odluke o referendumu o Danu RS-a tražimo i privremenu mjeru do okončanja spora o zabrani održavanja referenduma. Ustavom BiH predviđeno je da jedna četvrtina delegata bilo kojeg entitetskog parlamenta može učestvovati u sporu, te koristimo tu mogućnost" istakao je Hadžiavdić.

Uime ovlaštene grupe poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zahtjev za rješavanje spora s RS-om predao je savjetnik predsjedavajućeg ovog doma Izmir Talić.

Ranije, Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora podnijeli su ovlašteni predlagači oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.