{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O Zakonu o invalidima u nastavku sjednice

F
2.6.2009. u 18:27
0
0
O Zakonu o invalidima u nastavku sjednice
0
O Zakonu o invalidima u nastavku sjednice
Foto: Sarajevo-x.com
Redovna 23. sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta prekinuta je nakon višesatnog današnjeg rada prije nego je na dnevni red došla tačka koja se odnosi na zakon o zaštiti neratnih invalida u Federaciji čiji je stepen oštećenja organizma 60, 70 i 80 posto.
O ovom zakonu će biti riječi u nastavku sjednice čiji će datum biti poznat naknadno.

Uoči početka današnjeg zasjedanja, ispred zgrade Federalnog parlamenta bilo je okupljeno 20-ak roditelja i njihove djece s posebnim potrebama kao zainteresirane strane za donošenje ovog teksta čiji je službeni naziv Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba sa onesposobjenjem.

Predstavnilčki dom u Federalnom parlamentu, čija je saglasnost također potrebna da bi bilo koji pa i ovaj zakon stupio na snagu, odobrio ga je na dramatičnoj sjednici u februaru ove godine. To se desilo nakon što je u skupštinsku salu doslovno provalila velika grupa invalida koji su dotad zasjedanje pratili ispred dvorane, a nezadovoljstvo su ispoljili jer su neposredno prije toga poslanici iz Zakona o osnovama socijalne zaštite izuzeli od dotadašnjih prava na invalidninu neratne invalide čiji je stepen oštećenja organizma manji od 100 posto i 90 posto i zadržali u zakonskoj zaštiti jedino najteže onesposobljene.

Prijedlog novog zakona koji donekle zaštićuje izuzetu grupu i koji je u dnevnom redu 23. sjednice Doma naroda, kompromisno je rješenje donesno u burnoj atmosferi istog dana nakon tog ispoljavanja velikog nezadovoljstva, a neki su skloni da tvrde da ne nudi potpuno ispravljanje nepravde prema izuzetoj grupi invalida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: