{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O ustavnim promjenama krajem januara u Briselu

D
13.12.2007. u 09:25
0
0
O ustavnim promjenama krajem januara u Briselu
0
O ustavnim promjenama krajem januara u Briselu
Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990, izjavio je da će krajem januara u Briselu, na poziv Evropske komisije (EK), biti održan sastanak s liderima šest vodećih stranaka na kojem će se govoriti o ustavnim promjenama u BiH, izvještava Dnevni avaz.
"To mi je najavio i komesar Olli Rehn, a mišljenje o tome tražio je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak i svi su se usuglasili. Dakle, kraj januara bit će vrijeme kada ćemo biti pozvani u Brisel radi ustavnih promjena", rekao je Ljubić.

On kaže da dvije vodeće hrvatske stranke, HDZBiH i HDZ 1990, imaju jedinstven stav prema budućem uređenju BiH. Komentirajući inicijativu o uređenju BiH kroz tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo, koju je predložio Dragan Čović, Ljubić kaže da je taj prijedlog sličan konceptu usvojenom na Saboru HDZ-a 1990.

"To je i razumljivo, jer su prijedlozi rađeni na temelju načela Kreševske deklaracije. U nekim detaljima se razlikujemo, ali to ne mijenja suštinski koncept", tvrdi Ljubić.

Ljubić je kazao da je predložio liderima bošnjačkih i srpskih partija da do sastanka u Širokom Brijegu u januaru 2008. godine, dostave svoje viđenje uređenja zemlje.

Prema prijedlogu HDZ-a 1990, etnički kriterij pri definiranju uređenja BiH jeste i mora biti na prvom mjestu, a federalizam bi bio najbolji model uređenja. Prema njima, BiH bi trebala biti sastavljena od najmanje tri federalne jedinice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: