{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O ustavnim promjenama krajem januara u Briselu

D
Dnevni avaz
13.12.2007. u 09:25
0
0
O ustavnim promjenama krajem januara u Briselu
0
O ustavnim promjenama krajem januara u Briselu
Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990, izjavio je da će krajem januara u Briselu, na poziv Evropske komisije (EK), biti održan sastanak s liderima šest vodećih stranaka na kojem će se govoriti o ustavnim promjenama u BiH, izvještava Dnevni avaz.
"To mi je najavio i komesar Olli Rehn, a mišljenje o tome tražio je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak i svi su se usuglasili. Dakle, kraj januara bit će vrijeme kada ćemo biti pozvani u Brisel radi ustavnih promjena", rekao je Ljubić.

On kaže da dvije vodeće hrvatske stranke, HDZBiH i HDZ 1990, imaju jedinstven stav prema budućem uređenju BiH. Komentirajući inicijativu o uređenju BiH kroz tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo, koju je predložio Dragan Čović, Ljubić kaže da je taj prijedlog sličan konceptu usvojenom na Saboru HDZ-a 1990.

"To je i razumljivo, jer su prijedlozi rađeni na temelju načela Kreševske deklaracije. U nekim detaljima se razlikujemo, ali to ne mijenja suštinski koncept", tvrdi Ljubić.

Ljubić je kazao da je predložio liderima bošnjačkih i srpskih partija da do sastanka u Širokom Brijegu u januaru 2008. godine, dostave svoje viđenje uređenja zemlje.

Prema prijedlogu HDZ-a 1990, etnički kriterij pri definiranju uređenja BiH jeste i mora biti na prvom mjestu, a federalizam bi bio najbolji model uređenja. Prema njima, BiH bi trebala biti sastavljena od najmanje tri federalne jedinice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: