{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O strategiji reforme javne uprave

F
FENA
8.10.2008. u 16:47
0
0
O strategiji reforme javne uprave
0
O strategiji reforme javne uprave
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na sjednici održanoj 7. i 8. oktobra razmatrao je Godišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave te zatražio od institucija i organa uprave na nivoima obuhvaćenim Strategijom viši stepen saradnje i odgovornosti u provođenju reformskih mjera, razmjeni i dostavljanju i informacija.
Sa 28 glasova za i šest suzdržanih poslanici su podržali zaključak Ustavno-pravne komisije kojim se inicira održavanje sjednice Koordinacionog odbora za ekonomski razvoj i evropske integracije s ciljem prevazilaženja identifikovanih problema, osiguranja daljeg koordiniranog pristupa i nastavka političke podrške provođenju reformskih mjera.

Poslanici su saglasni da je neophodno ojačati poziciju i ulogu koordinatora za reformu javne uprave, posebno koordinatora Vlade FBirI i Vlade RS i unaprijediti koordinaciju ostalih struktura za implementaciju mjera i aktivnosti iz Akcionog plana 1, te razvijati mehanizme koordinacije i konsultacija organa uprave svih nivoa radi usaglašenog djelovanja prema donatorima i efikasnijeg korištenja donatorske pomoći.

Govoreći o Godišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave Nevenka Savić, državni koordinator za reformu javne uprave je naglasila da je to bio prvi zvaničan pregled napretka u šest reformskih oblasti (ljudski potencijali, javne finansiji:, izrada zakonskih propisa, upravni postupak, informacione tehnologije i institucionalna komunikacija), dokumentovan dokazima o ispunjenju mjera.

"Cilj relbrmisane uprave je da građanima pruži kvalitetnije usluge uz manje troškova, da posluje na osnovu transparetnih i otvorenih procedura, te ispuni sve uslove postavljene evropskim integracijama kako bi bio omogućen kontinuirani i održivi društveno - ekonoms a razvoj", kazala je Savić.

Ured koordinatora je prva domaća institucija kojoj je povjereno operativno upravljanje Fondom, tačnije donatorskirn novcem, a radi se o 4,5 miliona eura namjenjenih za implementaciju projekata iz okvira Akcionog plana 1.

"UO Fonda do sada je odobrio finansiranje šest projekata za realizaciju mjera AI1 koje je pripremio Ured koordinatora, a čija je ukupna procijenjena vrijednost 2.786.000 KM", kazala je Savić, te napomenula da je Ured već dostavio i drugi kvartalni izvještaj u ovoj godini koji je Vijeće ministara BiH usvojilo, a u procesu je prikupljanje podataka i za izvještajni period 1. jula do 30. septembra o.g.

Reforma javne uprave u BiH temelji se na ključnim dokumentima - Strategiji reforme javne uprave u BiH i Akcionom planu 1 uz Strategiju reforme javne uprave u BiH.

Strategija reforme javne uprave je sveobuhvatan i univerzalan dokument, fokusiran na unapređenje opštih upravnih kapaciteta, tačnije načina na koji je državna uprava organizovana, kako kreira politike, sačinjava i izvršava budžet, zapošljava i obučava kadrove.

Akcioni plan 1 predstavlja operacionalizaciju Strategije, i donosi konkretne aktivnosti i mjere za Implemenlaciju.

Reforma javne uprave podrazumijeva reformu državne službe u centralnim upravama na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, sa indirektnim utjesajem na niže upravne nivoe, a nikako reformu cijelog javnog sektora.

Ovakva reforma preduslov je za integraciju BiH u Evropsku uniju, koji. upravne kapacitete sposobne za provođenje pravne stečevine Unije (acguis communautaire) smatra jednim od najvažnijih kriterija za članstvo, saopćeno je danas iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: