BiH
0

O reformi policije po hitnom postupku?

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) će na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrati prijedloge zakona o reformi policije koje su u parlamentarnu proceduru uputila tri različita predlagača, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Prijedloge Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH uputili su predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić, predsjedavajuća kluba poslanika Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Niko Lozančić.

Prijedlog SNSD-a su ustvari prijedlozi zakona koje je ranije u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara, a koji nisu podržani u komisijskoj fazi, dok je prijedlog stranke za BiH tekst koji je utvrdilo Vijeće ministara korigiran amandmanima ove stranke. Prijedlozi zakona čiji je predlagač Niko Lozančić predstavljaju, kako je ranije rečeno, kompromisni prijedlog radi približavanja stavova.

Poslanici će se prije svega, morati izjasniti o tome da li će ove zakone razmatrati po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti ulaganja amandmana, ili će biti razmatrani u skraćenoj, odnosno redovnoj parlamentanoj proceduri.

Pored ovih prijedloga zakona na dnevnom redu današnje sjednice je i razmatranje u drugom čitanju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama izbornog zakona BiH, prijedloga zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o službi za poslove sa strancima te više prijedloga zakona koji će biti razmatrani u prvom čitanju.