Gradonačelnica Sarajeva
0

O realiziranim projektima u 2008. i planu za 2009.

FENA
Platformu "Pravci djelovanja Grada Sarajeva 2006.-2008." u kojoj su definirani ciljevi i zadaci Grada, do ovog trenutka uspjeli smo realizirati 90 posto.

U tome nam je pomoglo i uvećanje budžeta Grada, koje smo ostvarili s 12.690.653 KM, koliko je iznosio 2005., na 32.620.690 KM koliko je iznosio budžet za 2008. godinu, kazala je na današnjoj tradicionalnoj novogodišnjoj pres-konferenciji gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac podsjetivši na projekte koji su realizirani u 2008. i koji se planiraju realizirati u 2009.

Tokom 2008. najveću pažnju smo usmjerili na završetak najvećeg i kapitalnog projekta Grada - izgradnju Olimpijskog bazena na Otoci. Trogodišnji trud i 15,5 miliona KM vrijedna investicija su se isplatili i bazen je postao najposjećenije mjesto u gradu. Otkako je otvoren osnovano je 15 plivačkih i dva vaterpolo kluba koji ga svakodnevno koriste. Namjera da smanjimo broj neplivača u Sarajevu je ostvarena i izdvajanjem sredstava za rad bazena u narednom periodu nastavit ćemo doprinositi tom cilju, kazala je gradonačelnica.

Podizanje spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. je drugi vrlo značajan projekt Grada i izgradnja se privode kraju. Krajem januara 2009. predviđen je završetak izgradnje tog spomenika. U 2009. planirano je da se aktivnosti usmjere i na izgradnju šetnice pored spomenika sa svim pratećim sadržajima.

Kada je u pitanju obnova Vijećnice, u toku 2008. aktivnosti Grada su bile usmjerene u dva pravca. Prvi lobiranje na osiguranju sredstava neophodnih za obnovu, a drugi konkretni radovi na terenu. Na donatorski račun za obnovu Vijećnice prikupljeno je 2.209.616,65 KM (od vlade Španije, Društva iz Austrije, Grada Budimpešte, Ljubljane, Podgorice, Tirane i Beča).

U 2009. očekujemo i uplate od domaćih institucija i grantova iz inostranstva od 3.900.000 KM, te će i započeti izvođenje građevinskih i građevinsko-zanatskih radova-faza arhitektonske obnove objekta Vijećnice, kazala je gradonačelnica Borovac. Gradonačelnica je izrazila žaljenje što u ovoj godini nije realiziran projekt donošenja odluke o proglašenju ulice Ferhadija od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

Tender za izradu idejnog projekta obnove trebevićke žičare je proveden i u 2008. dobijen je odabran projekt njenog novog izgleda s procjenom finansijskih sredstava potrebnih za njenu obnovu od 16.000.000 KM s PDV-om. Radi zaštite područja koje gravitira trasi trebevićke žičare planirana je izrada master studije koja će uključiti plansku izgradnju i drugih sadržaja, kao što su hotelski, sportski i rekreacioni sadržaji. Grad Sarajevo je objavio i tender za izradu studije izvodljivosti koja će pokazati ekonomsku opravdanost realizacije ovog projekta. Planirani završetak studije je februar 2009., nakon čega će se stvoriti uvjeti za raspisivanje međunarodnog tendera za njenu izgradnju.

Staroj jezgri grada-Baščaršiji namjeravamo dati novi sjaj i u potpunosti je pripremiti za nominaciju upisa na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Zbog toga smo poduzeli, finansirali i sufinansirali niz projekata, kazala je gradonačelnica Borovac dodavši da bi u 2009. trebao biti započet projekt rekonstrukcije i popločavanja Baščaršijskog trga, kojim će biti obuhvaćena i sanacija vodovodnih, kanalizacionih i elektroinstalacija. Za ovaj projekt u budžetu Grada osiguran je milion KM. Grad će u 2009. izradom novog Regulacionog plana "Baščaršija" ujedno nastaviti aktivnosti na reafirmaciji ovog centra historijske jezgre grada.

U 2009. bit će nastavljena i rasvjeta mostova Ćumurija, Drvenija, Skenderija i Most "Suade Dilberović i Olge Sučić", za što je u ovoj godini izrađena Izvedbena projektna dokumentacija.

Obnova fasada na objektima iz austrougarskog perioda bit će nastavljena i u 2009. na Marijin-Dvoru, u Titovoj i Obali Kulina bana. U 2008. fasade su obnovljene na 11 takvih objekata u užem gradskom jezgru.

U 2009. planirano je 200.000 KM za uređenje, održavanje i zaštitu uređenih vodotoka na području grada.

Na osnovu Odluke o samoupravnom djelokrugu Grada u oblasti odgoja i obrazovanja u osnovnim školama sa 400.000 KM u 2008. unaprijeđeni su uvjeti rada osnovnih škola, a toliki iznos planiran je i za 2009. godinu.

U 2009. Grad će podržavati razvojnu funkciju sporta, projekte zimskih sportova, osigurati besplatno klizanje u Zetri te posebnu pažnju posvetiti obilježavanju 25. godišnjice ZOI u Sarajevu.

Na planu međunarodne saradnje tokom 2009. godine Grad Sarajevo će nastaviti jačanje multilateralne i bilateralne saradnje. Bit će organizirani Dani Sarajeva u pobratimskom gradu Friedrischafenu i partnerskom gradu u Podgorici. Sarajevo će biti i domaćin konferencije Asocijacije gradova nosilaca poruke mira.

U 2009. nastavit ćemo aktivnije raditi na uređenju statusa grada Sarajeva i donošenju Zakona o glavnom gradu, da bi se otklonile sve barijere za puni privredni i drugi razvoj glavnog grada BiH, kazala je gradonačelnica Borovac.