Safet Halilović
0

O procesu povratka

SRNA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razgovaraće danas sa predstavnicima opštine Velika Kladuša o procesu povratka, posebno održivom povratku i prioritetima u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Halilović je juče poslije podne prisustvovao i tehničkom prijemu izvedenih radova na izgradnji puta Srebrenica-Sućeska, vrijednih 1,3 miliona KM što predstavlja polovinu ukupnih sredstava odobrenih za projekat niskogradnje u okviru Operativnog plana oporavka i razvoja Srebrenice.

On je podsjetio da je iz budžeta BiH za oporavak i razvoj Srebrenice obezbijeđeno deset miliona KM i da bi do kraja oktobra ove godine trebalo da bude realizovana glavnina projekata iz oblasti visokogradnje, niskogradnje, obnove infrastrukture, obrazovanja, pomoć grupama sa posebnim potrebama, podrška malim i srednjim preduzećima, pomoć poljoprivrednim proizvođačima, nabavka opreme za Dom zdravlja, Komunalno preduzeće, Dom kulture.

"Upravo smo ovih dana uputili zahtjev Ministarstvu finansija i trezora BiH za prenos blizu 1,2 miliona KM za projekte niskogradnje i izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture u opštini Srebrenica", rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, za asfaltiranje lokalnog puta Dobrak-Nogačevići-Rađenovići  odobreno je 720.559 KM,  za izgradnju vodovoda Memorijalni centar Potočari-Žuti most 294.368 KM, za izgradnju puta za povratničko naselje Pećišta 140.000 KM, a uličnu rasvjetu u naselju Dobrak 43.442 KM.