Razgovori u opštinama
0

O prefiksu 'bosanski' u imenima gradova

SRNA
Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac sastaće se danas sa rukovodstvima opština Novi Grad i Kostajnica da bi razgovarali o imenima ovih gradova, kojima bošnjački delegati žele da vrate prefiks "bosanski".

"Klub delegata Bošnjaka pokrenuo je inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o teritorijalnoj organizaciji kojom žele da ospore nazive ovih opština, što je po našem mišljenju i nepotrebno i politički predimenzionirano", izjavio je Košarac Srni.

On je ocijenio da nijedan od naziva gradova ne vrijeđa vitalni interes nijednog od konstitutivnih naroda i da je ova inicijativa bošnjačkih delegata neprihvatljiva iz više razloga.

"Na sjednici održanoj 28. aprila Klub delegata Bošnjaka uložio je amandmane na član pet Zakona o teritorijalnoj ogranizaciji", rekao je Košarac.

Prema njegova riječima, traženo je da se ispred imena gradova Brod i Šamac vrati "bosanski", ispred Gradiška i Kostajnica vrati "bosanska", a da se ime Kozarska Dubica zamijeni imenom Bosanska Dubica, a Novi Grad sa Bosanski Novi".

Košarac nije rekao o kojim je razlozima riječ, napomenuvši da se sastaje sa najodgovornijim ljudima opština da bi zajedno došli do najprihvatljivijih rješenja u skladu sa Ustavom RS.

Sastanak u Novom Gradu biće održan u 12, a u Kostajnici u 14.30 sati.

Istim povodom Košarac će se sutra sastati sa rukovodstvom Kozarske Dubice u 10 sati i Gradiške u 13.30 sati.

Zamjenik predsjednika Kluba Srba Nikola Đukić trebalo bi sutra u 10 sati da razgovara sa opštinskim zvaničnicima Broda, a u Šamcu će boraviti u 14 sati.