{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu

F
7.3.2009. u 09:26
0
0
O prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu
0
O prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu
Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg je Vlada FBiH razmatrala na prošloj sjednici u Sarajevu ima za cilj da osigura veći stepen harmonizacije postojećih zakonskih rješenja s konvencijama Međunarodne organizacije rada koje je prihvatila i BiH.
Kao što je poznato BiH je ratificirala 68 konvencija Međunarodne organizacije rada i dužna ih je implementirati u zakodavstvo.

Prednacrt zakona je, također, usklađen s mišljenjima kantona, daje veća ovlaštenja federalnom i kantonalnim inspektorima rada i osigurava njihovu veću međusobnu koordinaciju i saradnju, što se cijeni neophodnim u suzbijanju, prije svega, rada 'nacrno'.

Vlada FBiH je zaključila da, prije utvrđivanja Nacrta, mišljenje o ponuđenim rješenjima zatraži i od Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH.

Prednacrt zakona je, također fokusiran na konvencije o godišnjem odmoru, minimalnu starosnu dob i zaštitu materinstva, kao i na odredbe o radu i radnim odnosima revidirane Evropske socijalne povelje.

U skladu s tim, propisana je bolja prevencija i zaštita od svakog oblika diskriminacije svih zaposlenih osoba, kao i osoba koje traže zaposlenje te su usklađene odgovarajuće odredbe sa Zakonom o ravopravnosti polova u BiH.

Pored toga, kako je Vlada ocijenila, bilo je neophodno u zakonska rješenja ugraditi neka od prava iz radnog odnosa sadržana u kolektivnim ugovorima te utvrditi osnovne kriterije na osnovu kojih se sindikat, odnosno, udruženje poslodavaca smatraju reprezentativnim socijalnim partnerom za učešće u kolektivnom pregovaranju i drugim oblicima socijalnog dijaloga.

Ovim pitanjima posvećeno je čitavo zakonsko poglavlje pod nazivom "Reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: