{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O Nacrtu zakona o maloljetnim prijestupnicima

F
5.6.2008. u 13:43
0
0
O Nacrtu zakona o maloljetnim prijestupnicima
0
O Nacrtu zakona o maloljetnim prijestupnicima
Nacrt zakona o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika bit će dodatno analiziran i dorađen, nakon što je radna grupa angažirana na njegovoj izradi obavila konsultacije s predstavnicima OSCE-a.
Kako je Feni kazala Jasmina Kosović, sutkinja Suda BiH i članica radne grupe za izradu spomenutog zakona, zakonski tekst je u fazi prečišćavanja nakon čega slijedi razgovor s predstavnicima Ministarstva pravde BiH o ovom zakonu, odnosno njegovom upućivanju u parlamentarnu proceduru.

Radi o zakonskom tekstu koji je u cijelosti usaglašen s međunarodnim standardima i praksom u vezi s reguliranjem maloljetničkog prijestupništva.

Nacrt zakona sadrži niz novina u odnosu na važeća rješenja, a što podrazumijeva formiranje odjeljenja za maloljetnike pri prvostepenim sudovima te pojačan sudski nadzor nad izvršenjem krivičnih sankcija izrečenih maloljetnim prijestupnicima.

Nacrtom je predviđeno da se istraga u sklopu postupka prema maloljetnicima prenese u nadležnost tužitelja, a posebna pažnja posvećena je programu alternativnih mjera i stvaranju uvjeta za njihovu primjenu.

Donošenje spomenutog zakona dio je širih napora na uspostavi zakonskog okvira na državnom nivou, s obzirom na to da se naša zemlja suočava s porastom maloljetničke delinkvencije, te da je kao potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta dužna osigurati najviši nivo krivičnopravne zaštite u toj oblasti.

Napori na tom planu usaglašeni su s državnom Strategijom za borbu protiv maloljetničkog prijestupništva i akcionim planom koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: