{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O krivičnoj prijavi Vlade RS-a sve je rekao PIC

F
FENA
1.12.2008. u 14:54
0
1
O krivičnoj prijavi Vlade RS-a sve je rekao PIC
0
O krivičnoj prijavi Vlade RS-a sve je rekao PIC
Foto: Arhiv
Njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt odbio je danas da komentariše krivičnu prijavu koju je Vlada RS-a podnijela protiv prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana, nekoliko tužilaca i novinara u BiH, ističući da je sve rečeno na sastanku Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC).
Amasador Schmidt je obećao pomoć svoje zemlje da bi BiH ispunila sve potrebne uvjete na evropskom putu.

Tokom sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem razgovarano je i o preprekama koje stoje pred BiH na njenom putu ka EU, a koje su definirane u izvještaju o napretku koji je nedavno predstavljen vlastima BiH.

Amabasador Schmidt je uvjeren i da, ukoliko postoji snažna politička volja, napredak može da bude postignut o pitanjima koja su nedavno dogovorili predstavnici triju stranaka na sastanku u Prudu u Odžaku.

Napomenuo je da su ministri vanjskih poslova EU pozitivno ocijenili taj dogovor i da je prije desetak dana data i pozitivna ocjena Vijeća za provođenje mira, te poručio da sada samo preostaje da se vidi na koji način će se vršiti njegova primjena.

Radojičić je rekao i da je na sastanku izražena zabrinutost zbog najnovijih istraživanja javnog mnijenja koja pokazuju pad javne podrške u BiH na njenom evropskom putu.

On smatra da vjerovatno postoji zasićenje i u EU zbog proširenja broja njenih članica, a u BiH zbog stalnog postavljanja novih uvjeta i dugotrajnog toka reformi, u situaciji kada je naša zemlja još daleko od EU.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da je neophodno provesti ono što je do sada dogovoreno u BiH o pitanju državne imovine i definiranju statusa Brčko Distrikta, u skladu s konačnom arbitražnom odlukom.

Ocijenio je i da je neophodno definirati još niz otvorenih pitanja koja se tiču OHR-a i uloge EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: