Rajko Vasić
0

"O koalicijama odlučuje izvršni odbor SNSD-a"

FENA
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je danas da stranka još nema definiran stav o mogućim koalicijima na lokalnom nivou, ali se neće ponašati tako da onemogući formiranje vlasti u bilo kojoj općini, bez obzira na to da li imaju većinu ili ne.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da se trebaju sačekati konačni rezultati izbora i tačan broj mandata koje su osvojile stranke u pojedinim općinama, nakon čega će Izvršni odbor stranke zauzeti stav i o koalicijama.

Vasić nije želio da govori o tome da li SNSD ostaje pri stavu koji je u noći izbora iznio njen predsjednik Milorad Dodik da će se preispitati koalicija s PDP-om zbog činjenice da je ta stranka podržavala neke kandidate SDS-a.

“Ono što se događalo u kampanji ne može mnogo da remeti entitetski nivo”, rekao je izvršni sekretar SNSD-a navodeći da ipak ne može da govori uime Dodika.

Govoreći o rezultatima ostvarenim u Federaciji BiH, Vasić je kazao da je SNSD, uglavnom, ostvario ono što je planirano, ali žali što s PDP-om nisu ušli u Skupštinu Grada Mostara.

On ističe da se “pokazalo da i u FBiH propada politika rušenja, tužakanja i stvaranja sukoba, te da je zato Stranka za BiH doživjela krah na izborima i ostala samo s imenom i svojim liderom, dok SDA, iako ima politiku protiv RS-a, pokušava da se etablira kao narodna stranka”.

Vasić je dodao da bi bilo dobro da se i u FBiH pojavila “jedna stranka koja nije izašla iz ratnih vremena u BiH”.

Ponovio je i da je činjenica da je nakon ovih izbora SNSD postao politička snaga bez čije se volje ništa u BiH ne može dogovoriti i provesti, bez obzira na sve optužbe koje su dolazile od pojedinih stranaka i medija.