Mobing u bh. ambasadama
0

O Jasinu Ravašdeu u BiH informirani i obavještajci

Piše: A. Kovač
U posljednje vrijeme u dvije bh. ambasade radnici su se požalili na mobing, vrijeđanje, nekorektan odnos... Tako je Nataša Vašalić, bh. ataše za kulturu u Beogradu, optužila otpravnicu poslova Amiru Arifhodžić-Harms za mobing i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Jasin Ravašde, ambasador u Kuvajtu, prijavljen je Ministarstvu vanjskih poslova BiH zbog mobinga i torture koju sprovodi nad savjetnicom u ovom diplomatskom predstavništvu Enisom Komar.

Kada je u pitanju Beograd interna inspekcija je, prema riječima Željka Samardžije, šefa kabineta zamjenice ministra vanjskih poslova BiH, već bila tamo, razgovarala sa radnicima, snimila činjenično stanje o tome da li ima radnih sastanaka, ima li narušenih međuljudskih odnosa, da li je to na nacionalnoj ili profesionalnoj osnovi...

Izvještaj o tome će ovih dana, kako je kazao Samardžija, biti dostavljen Svenu Alkalaju, ministru vanjskih poslova, i Ani Trišić-Babić, zamjenici ministra, koji će nakon što pročitaju izvještaj odlučiti o mjerama koje će biti poduzete.

Kada je u pitanju ambasada u Kuvajtu, prema riječima Samardžije, ovo nije prvi put da se neko žali na ambasadora Ravašdea.

"Da budem iskren pismo koje je uputila Komarova, a za koje sam čuo da je napisano na tri stranice mi u kabinetu zamjenice ministra još uvijek nismo zvanično dobili, ali će i u Kuvajt, najvjerovatnije, biti poslana inspekcija. Također, zbog nekih stvari koje su, kako sam čuo navedene u pismu Komarove, da se tamo dešavaju, obavještene su i bh. obavještajno-sigurnosne agencije“, kazao je Samardžija.

Naime, Komarova se žalila da je Ravašde prostorije ambasade daje na korištenje strancima, da drsko postupa prema saradnicima i onemogućava im rad, te da je Komarovoj organičio pristup zvaničnom e-mailu, internetu i stavio embargo na telefoniranje izvan Kuvajta, čime je obesmislio njen rad, jer ne može, u slučaju potrebe, da se javi u centralu u BiH.

Uprkos njenim pokušajima da se problem u komunikaciji popravi, Ravašde je samo rekao da su "različitog temperamenta", i nastavio po starom, a čak je počeo da prijeti da će je "s lisicama na rukama vratiti u Sarajevo" i da je "spreman na sve....