{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O imenovanju Hrvata na ključne funkcije u KS

F
21.1.2009. u 13:27
0
0
O imenovanju Hrvata na ključne funkcije u KS
0
O imenovanju Hrvata na ključne funkcije u KS
Kantonalni odbor HSS-NHI Sarajevo ocjenjuje katastrofalnom situaciju u pogledu imenovanja Hrvata na ključne pozicije u Kantonu Sarajevu i njihovog upošljavanja u javnim institucijama i ustanovama.
Predstavnici HSS-NHI ukazali su danas na pres-konferenciji u Sarajevu na narušavanje temeljnog ustavnog principa zastupljenosti konstitutivnih naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda, u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti u KS-u.

Pojašnjavaju kako na pet ključnih dužnosti u Kantonu nije imenovan nijedan predstavnik iz reda hrvatskog naroda te da su na nižim nivoima ovi podaci još porazniji.

Katastrofalna je situacija i u obrazovanju, gdje se od 33 srednjoškolske ustanove u Kantonu Sarajevo
samo jedan Hrvat nalazi na mjestu direktora.

Predsjednik Kantonalnog odbora HSS-NHI Darimir Čurčić kazao je da sadašnji direktori škola, prema izmjenama zakona o imenovanju direktora, mogu ostati na tim pozicijama do odlaska u penziju.

-To znači da se betonira postojeće stanje, istaknuo je Čurčić te pita kantonalnog resornog ministra kako nebošnjaci nakon ovakve odluke mogu doći na mjesto direktora.

U HSS-NHI-u navode da situacija nije ništa bolja ni u pogledu strukture uposlenika u javnim preduzećima i ustanovama u Kantonu. Postoje javna preduzeća s 200 uposlenika, a koja su, kako kažu, u cjelini jednonacionalna.

Stoga u HSS-NHI-u smatraju da ovakvi podaci pokazuju da je ostalo malo od multietničnosti glavnog grada BiH te da politika koja se trenutno vodi ide u prilog samo zagovarateljima etnički čistih teritorija.

Također, na pres-konferenciji je iznesena ocjena da je kriza s plinom pokazala nemar političara prema životnim pitanjima građana te na nepostojanje jedinstvene energetske politike.

Diplomirani inžinjer elektrotehnike Slobodan Meršnik je, upitan da li bi izrada strategije u ovoj oblasti donijela rezultate, ustvrdio da je svaka strategija dobra ako se radi iz dobrih namjera i ako je provede ljudi s dobrim namjerama.

-Kod sadašnjeg odnosa snaga u politici i najbolja strategija bi bila mrtvo slovo na papiru, smatra Meršnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: