{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O imenovanju Hrvata na ključne funkcije u KS

F
FENA
21.1.2009. u 13:27
0
0
O imenovanju Hrvata na ključne funkcije u KS
0
O imenovanju Hrvata na ključne funkcije u KS
Kantonalni odbor HSS-NHI Sarajevo ocjenjuje katastrofalnom situaciju u pogledu imenovanja Hrvata na ključne pozicije u Kantonu Sarajevu i njihovog upošljavanja u javnim institucijama i ustanovama.
Predstavnici HSS-NHI ukazali su danas na pres-konferenciji u Sarajevu na narušavanje temeljnog ustavnog principa zastupljenosti konstitutivnih naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda, u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti u KS-u.

Pojašnjavaju kako na pet ključnih dužnosti u Kantonu nije imenovan nijedan predstavnik iz reda hrvatskog naroda te da su na nižim nivoima ovi podaci još porazniji.

Katastrofalna je situacija i u obrazovanju, gdje se od 33 srednjoškolske ustanove u Kantonu Sarajevo
samo jedan Hrvat nalazi na mjestu direktora.

Predsjednik Kantonalnog odbora HSS-NHI Darimir Čurčić kazao je da sadašnji direktori škola, prema izmjenama zakona o imenovanju direktora, mogu ostati na tim pozicijama do odlaska u penziju.

-To znači da se betonira postojeće stanje, istaknuo je Čurčić te pita kantonalnog resornog ministra kako nebošnjaci nakon ovakve odluke mogu doći na mjesto direktora.

U HSS-NHI-u navode da situacija nije ništa bolja ni u pogledu strukture uposlenika u javnim preduzećima i ustanovama u Kantonu. Postoje javna preduzeća s 200 uposlenika, a koja su, kako kažu, u cjelini jednonacionalna.

Stoga u HSS-NHI-u smatraju da ovakvi podaci pokazuju da je ostalo malo od multietničnosti glavnog grada BiH te da politika koja se trenutno vodi ide u prilog samo zagovarateljima etnički čistih teritorija.

Također, na pres-konferenciji je iznesena ocjena da je kriza s plinom pokazala nemar političara prema životnim pitanjima građana te na nepostojanje jedinstvene energetske politike.

Diplomirani inžinjer elektrotehnike Slobodan Meršnik je, upitan da li bi izrada strategije u ovoj oblasti donijela rezultate, ustvrdio da je svaka strategija dobra ako se radi iz dobrih namjera i ako je provede ljudi s dobrim namjerama.

-Kod sadašnjeg odnosa snaga u politici i najbolja strategija bi bila mrtvo slovo na papiru, smatra Meršnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: