Izbori i imovina
104

O'Brien je obavio svoj zadatak: Sada su na potezu institucije BiH... ili Schmidt

D. Be.
Pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien danas je iz Sarajeva poslao snažne podrške podrške Washingtona našoj zemlji i OHR-u, ali i otvoreno uperio prstom u kočničare napretka BiH. Sada se očekuje rasplet o izbornom zakonu i državnoj imovini.
O'Brien nije došao tek tako da bi poslao već ustaljene diplomatske poruke o suverentitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ovaj američki zvaničnik došao je poslati precizne i konkretne poruke. I to je i učinio. Nedvosmisleno i oštro.

Ono što možda nije bilo u fokusu njegove posjete je sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom koji je dobio vjetar u leđa i sada je pitanje trenutka kada će početi da vuče poteze odnosno koristi bonske ovlasti na najvažnijim temama koje muče bh. javnost već dugo vremena.

O'Brien je jutros tokom sastanka sa Christianom Schmidtom dao podršku visokom predstavniku u smislu korištenja bonskih ovlasti na sastanku na kojem se govorilo i o izbornom integritetu.

"Pomoćnik sekretara je potvrdio snažnu podršku SAD-a visokom predstavniku i njegovoj upotrebi bonskih ovlasti za provedbu i odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, podršku BiH i njenim institucijama, kao i osiguranje funkcionalnosti tih institucija, te suzbijanje zapaljive retorike i djelovanja sa ciljem da potkopa oboje", saopćeno je nakon sastanka.

Izmjene izbornog zakona jedna su od najvažnijih tema u BiH već dugo vremena, a kako se čine stvari - morat će reagovati Schmidt, kako je već prošle godine i najavio, jer dogovora domaćih političara teško da će biti.

Druga važna je državna imovina. I tu je američki zvaničnik bio jasan, a i tu se već očekuje potez Schmidta s obzirom da dogovora domaćih političara teško da će biti uprkos Dodikovim prijetnjama secesijom.

"Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi", bio jasan.

Američka podrška OHR-u je jasna protiv svih koji koče napredak BiH zarad ličnih odnosno stranačkih interesa. Prozvani su imenom, a Schmidt je pozvan da ih sankcioniše. Ono što još brine jeste nepoznanica da li su i predstavnici Evropske unije na istoj talasnoj dužini.

A koliko su O'Brienove riječi bile jake, najbolje svjedoči press konferencija Milorada Dodika koji "bljuvao vatru" zbog izjava američkog zvaničnika o državnoj imovini.