BiH
0

NYT: Miloševićeva sahrana simbolizira i kraj ideje Velike Srbije

FENA
Pokop haškog optuženika Slobodana Miloševića podsjeća da je mrtva i vizija "velike Srbije" koja ga je uzdigla na vlast, piše u subotu The New York Times.

"On je mahao zastavom velike Srbije koja bi ujedinila Srbe diljem Jugoslavije koja se raspadala", piše The New York Times, zaključujući kako se to nije ostvarilo jer su područja Hrvatske i BiH na kojima ima dosta Srba već dugo odvojena od vlasti u Beogradu nakon ratova u kojima je poginulo gotovo 250.000 ljudi.

The New York Times podsjeća kako vjerovatno do kraja ove godine bivša Jugoslavija ulazi u posljednju fazu raspada i da će se Kosovo i Crna Gora vjerovatno otcijepiti od Srbije.

Navodeći kako u Srbiji nacionalizam dominira političkim životom Times kaže kako pred Srbijom stoji izbor: da prihvati razvoj kroz povezanost s ostatkom Evrope ili da se prepusti gorčini osjećaja poraza.

List ocjenjuje kako su sadašnji, uglavnom prozapadno orijentirani, čelnici Srbije uskratili državni pogreb Miloševiću, ali da su hiljade Srba prošle pored njegova kovčega odajući mu počast. Njegova smrt vratila ih je u prošlost i potaknula obnovu ideje urota protiv srpskog naroda umjesto da krenu naprijed.

Pitanje budućnosti Kosova i odnosa Crne Gore sa Srbijom uvode Srbiju u nesigurna vremena. Ipak, kaže Times, optimisti misle kako će nakon konačnog sređivanja tih pitanja Srbija biti sposobnija uhvatiti se u koštac s reformama koje su njezini susjedi započeli prije 16 godina, prenijela je Hina.