{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nužno ubrzanje izmirenja obaveza po osnovu vanjskog duga

F
25.7.2013. u 15:12
2
0
Nužno ubrzanje izmirenja obaveza po osnovu vanjskog duga
2
Nužno ubrzanje izmirenja obaveza po osnovu vanjskog duga
Federalna vlada primila je danas znanju Informaciju o naplati prihoda od krajnjih korisnika po osnovu vanjskog duga Federacije BiH za period januar - maj 2013.
Nakon razmatranja Informacije, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da pozove kantone, gradove, općine i javna preduzeća u njihovom vlasništvu da, u roku od 60 dana, izmire dospjele, a neplaćene obaveze po osnovu vanjskog duga ili da ovom ministarstvu dostave plan mjera za osiguranje prihoda za servisiranje duga, po kojem bi obaveze bile izmirene najkasnije do 31. decembra 2013.

U slučaju da dužnici i njihovi garantori ne izmire dospjele obaveze u cijelosti, ovlašteno je Federalno ministarstvo finansija da aktivira instrumente osiguranja, uključujući i mjeru zapljene javnih prihoda općina, gradova i kantona.

Javna preduzeća u vlasništvu Vlade Federacije BiH dužna su pri izradi finansijskih planova obavezno predvidjeti sredstva za servisiranje vanjskog duga.

Federalno ministarstvo finansija će zaključke dostaviti svim krajnjim korisnicima i garantorima koji neuredno izmiruju svoje kreditne obaveze.

Kako je navedeno u Informaciji, ovogodišnjim budžetom FBiH planirani su prihodi od krajnjih korisnika u iznosu većem od 119 miliona KM, a zbog strukture vanjskog duga, veći su od planiranih u svim ranijim godinama.

Stvarna naplata ovih prihoda ukazuje na negativan trend. Naime, plan prihoda u periodu januar-maj 2013. u iznosu 37.708.394 KM realiziran je s 51,39 posto, odnosno u iznosu 19.378.230 KM.

Neizmirivanje ili neredovno izmirivanje obaveza po vanjskom dugu od krajnjih korisnika ugrožava funkcioniranje budžeta, te ukazuje na potrebu poduzimanja odgovarajućih mjera prema krajnjim korisnicima s ciljem održavanja finansijske discipline, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: