Dubravko Lovrenović
0

Nužno je odrediti status Vjetrenice

FENA
Radovi u Vjetrenici
Radovi u Vjetrenici
Temeljni put za rješavanje problema oko pećine Vjetrenica, koji proteklih dana zaokuplja bh. javnost, jeste određivanje njenog statusa da bi se mogla utvrditi institucija nadležna za to dragocjeno prirodno dobro, kazao je danas Feni predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović.

Potvrdio je da će Komisija za desetak dana održati redovnu sjednicu i zauzeti jasan stav u vezi s radovima koji su prije nekoliko dana počeli unutar Vjetrenice pod pokroviteljstvom Općine Ravno.

Lovrenović potcrtava da je problem s Vjetrenicom višegodišnji te da su na sceni višestruka preplitanja u nadležnostima nad špiljom, pa čak i osobni animoziteti.

"U svemu tome najveća šteta nanosi se tom jedinstvenom prirodnom dobru", kazao je.

On je mišljenja da se u definitivno rješavanje ovog problema trebaju uključiti Vijeće ministara BiH i Komisija za saradnju BiH s UNESCO-om.

Jedan od ključnih preduvjeta jeste i izrada fizibiliti studije koja bi pokazala sve specifičnosti područja Vjetrenice i u skladu s kojom bi se mogli odrediti daljnji potezi radi njene zaštite.

Komisija je nedavno, na osnovu peticije za zaštitu Vjetrenice od 3. augusta, pokrenula postupak za proglašenje kulturnog pejzaža - pećine Vjetrenica na području općine Ravno, nacionalnim spomenikom BiH. U tom je cilju od svih nadležnih instanci zatražila dostavljanje postojeće dokumentacije u vezi sa špiljom i područjem na kojem se proteže.