CCI
0

Nužne su radikalne promjene u Vladi FBiH

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su danas Federalni parlament da odbije postavljanje za premijera kandidata koji tom parlamentu i javnosti ne predoči svoj program rada te koji nema potvrđenu saglasnost parlamentarne većine za provođenje tog programa i nužnih promjena u sastavu Vlade.

Kako je izjavila glasnogovornica CCI-a Majda Behram-Stojanov na pres-konferenciji u Sarajevu, bez novog programa i saglasnosti za promjene unutar Vlade te bez većine koja će te promjene podržati ništa se neće promijeniti.

Behram ističe da CCI zahtijeva ozbiljne promjene u Vladi FBiH, kao i ozbiljne promjene u odgovornosti Federalnog parlamenta jer će u suprotnom građani naredne izbore dočekivati "propadajući u bezdan".

U CCI-u su također ustvrdili da stranke vladajuće koalicije moraju utvrditi da li mogu raditi zajedno u interesu građana FBiH.

-Stanje u FBiH i odgovornost Vlade za takvo stanje zahtijevaju ozbiljan pristup najodgovornijih činilaca ovog društva i promjene, uključujući i radikalne izmjene u sastavu Vlade, a ne kozmetičke zahvate, smatra Behram.

U CCI-u su stava da odgovornost za stanje u FBiH nije samo na odlazećem premijeru te navode da je nedopustivo da ostali u lancu, od kompletne Vlade, preko Parlamenta, do vladajuće koalicije ne priznaju svoj dio odgovornosti.

Svođenje nužnih radikalnih promjena na zamjenu ličnosti na čelu Vlade samo je dodatno gubljenje vremena, mišljenje je CCI-a.

U ovoj organizaciji su ocijenili da je katastrofalno stanje u FBiH logična posljedica nerada i neodgovornosti Vlade i Parlamenta FBiH u proteklom periodu.

Kako su objavili danas u CCI-u, za proteklih dvije i po godine Vlada FBiH nije uspjela realizirati ni polovinu onoga što je planirala. Od 290 različitih zakona, Vlada je utvrdila 100 njih, a samo je 54 usvojio Parlament FBiH.

Također, CCI navodi da je u prvih pet mjeseci ove godine Federalna vlada nastavila raditi po ustaljenom tempu te je utvrdila tek 32 zakona.

U ovoj organizaciji smatraju i skandaloznim to što već pola godine Vlada funkcionira bez svog godišnjeg programa rada, čime krši više članova Poslovnika o radu.

Parlament FBiH je, navodi CCI, tokom 2,5 godine mandata usvojio svega 89 zakona, od kojih 26 u 2007. godini, 45 u 2008. i 18 zakona u prvih pet mjeseci 2009. godine.

-Ukoliko uzmemo u obzir ukupan broj od 103 planirana zakona u 2007. godini i 122 planirana zakona u 2008., dolazimo do podatka da je za pune dvije godine realizovao samo 32 posto od ukupnog broja planiranih zakona, naveli su u CCI-u.