Novi komesar za Klix.ba
302

Nusret Selimović: Policija je u vrhu po nečasnim radnjama zbog pojedinaca, to ćemo promijeniti

Razgovarao: Ibro Čavčić
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nusret Selimović se, uprkos zamjerki zbog načina provođenja javnih nabavki u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz ostalo i nabavke policijske opreme, dobro osjeća u uniformi policijskog komesara, iako je, kako kaže, svjestan da zbog načina svog rada neće uvijek biti komforna.

Novoimenovani policijski komesar u razgovoru za Klix.ba poručuje da će svoje planove, kratkoročne i dugoročne, provoditi bez obzira na to što će oni podrazumijevati zamjerke unutar i izvan službe. Osim toga govori o preraspodjeli kadra unutar Uprave policije, odnosu prema politici, internim istragama i disciplinskim postupcima, slučaju Dženan Memić, ubistvu policajaca na Alipašinom Polju i drugim važnim pitanjima.

Gospodine Selimoviću, poseban je izazov sjesti u užarenu stolicu policijskog komesara nakon svega što se dešavalo proteklih godina, što unutar Uprave policije MUP-a KS, što generalno na području Kantona Sarajevo. Jeste li spremni za taj izazov?

Potpuno sam svjestan težine, složenosti i odgovornosti ovog posla, odnosno ove pozicije, ali smatram da ima dovoljno pameti, snage, želje i volje da se stvari u ovom segmentu društvenog života značajno poprave, odnosno da se stanje sigurnosti podigne na jedan značajno viši nivo.

Prioritet u mom radu i djelovanju, skupa sa svojim saradnicima, će prije svega biti aktueliziranje i kontinuiran rad na nekim predmetima koji su u proteklom periodu značajno izazvale uznemiranje građana, poljuljale povjerenje u policijsku i pravosudnu strukturu u Kantonu Sarajevo.

Koje su pretpostavke za ostvarenje tih planova?

Da bih realizirao ono što sam naveo u svom planu i programu, kada sam aplicirao na poziciju, potrebno je stvoriti nekoliko pretpostavki, a za to je potrebno vrijeme.

Prvo je neophodno stvoriti formalno-pravni okvir koji reguliše značajne stvari unutar Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Donošenje pravilnika je obaveza propisana novim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, koji donosi ministar uz saglasnost vlade, na prijedlog komesara za dio koji se odnosi na Upravu policije.

Planiram napraviti značajne promjene koje bi imale za cilj povećanje ljudskih kapaciteta u operativnom dijelu rada policije. Da budem jasniji i precizniji, potreban nam je veći broj operativnih izvršilaca na terenu, uniformisane i kriminalističke policije.

Osnovne značajke važećeg pravilnika i pravilnika koji je važio prije ovog su nažalost bile povećanje administrativnog dijela. Dodjeljivani su viši i visoki činovi nauštrb operativnog dijela, odnosno prisustva policije na terenu. Imamo jedan nelogičan nesrazmjer: operativni sastav policije opslužuje mnogo veći sastav policije koji se bavi administrativnim poslovima.

Za to je potrebna dubinska analiza i adekvatno djelovanje u tom smislu da se, bez povrede zakona i odredaba, smanji administrativna opterećenost Uprave policije, da bih i u tom dijelu dobio što više da ljudi što mogu biti preraspoređeni na teren.

Dobar dio administrativnih poslova, koji trenutno obavljaju ovlaštena službena lica, bi mogli obavljati naše kolege koji su ostali dalje u Uprave policije, a koji su proglašeni invalidima druge kategorije. Može se i u tom segmentu napraviti značajan pomak.

Praksa je pokazala nebrojeno puta da kad god smo imali kvalitetno pokriven teren našim operativcima, broj izvršenih krivičnih djela i prekršaja je rapidno opadao. To je prosta matematika i zato moja intencija ide u tom pravcu.

Navedene planove ćete provoditi bez obzira na njihovu cijenu?

Apsolutno. Planovi će biti provedeni bez obzira na to kakve će biti reakcije, protivljenja, otpori. Uvijek će biti zlonamjernih i malicioznih koji će imati primjedbe i opstruirati, ali ja sam vrlo ozbiljan u namjeri da istrajem u tome. Imam naznake da ću za to imati podršku svih relevantnih faktora u Kantonu Sarajevo.

Kako biste uopće ocijenili sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo?

Većina građana, prema određenim istraživanjima i anketama, ima percepciju da stanje sigurnosti nije na zadovoljavajućem nivou. Ogroman je nesrazmjer između podataka kojima raspolaže Uprava policije i Tužilaštvo, od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela, prekršaja, njihovog procesuiranja organima gonjenja... Mora se napokon napraviti realna slika stanja na terenu, stanja ukupne sigurnosti. Planiram to provesti i sve će biti transparentno.

Planiram također provesti praktične mjere i aktivnosti na suzbijanju i smanjenju unutrašnje korupcije, sve u namjeri da se vrati povjerenje u policijsku strukturu. Jedna od bitnih mjera je obračun s unutrašnjom korupcijom. Građani imaju negativnu percepciju. Istraživanja su pokazala da smo mi u samom vrhu po tim nečasnim radnjama, a sve zbog određenog broja policijskih službenika. Naši službenici su u najvećem broju časni i pošteni, ali trpe posljedice zbog tih pojedinaca.

Javnost je, prateći izbor policijskog komesara u Kantonu Sarajevo, olako generalizovala da se bitka vodila između kandidata SDA i NiP-a, i da je izabran ovaj potonji. Šta je vaš odgovor na takve konstatacije?

Očita je zlonamjera, nekorektnost, neprofesionalnost pa i malicioznost određenih centara moći koji su plasirali u javnost to što su plasirali. Nikada nisam bio u blizini bilo koje političke stranke, niti sam ikada imao bilo kakvih neprimjerenih kontakata. Ne želim da se pravdam, ali odbacujem sve insinuacije, podmetanja i konstrukcije da sam po tom zamišljenom receptu došao na ovu poziciju.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Propuštena je prilika da se provedu disciplinski postupci u Upravi policije MUP-a KS za propuste policajaca koji su radili na predmetu Dženan Memić. Šta se sa ove vremenske distance može uraditi kada je riječ o tom slučaju?

Postupak je u fazi u kojoj jeste pa ću morati ostati suzdržan od bilo kakvih najava dok nadležne institucije ne donesu svoje odluke. Unutar Uprave policije su nadležni odradili svoj dio posla kako su ga uradili. Nisam u to vrijeme bio involviran u slučaj, niti sam imao pristupa bilo kojem postupku koji se vodio. Nisam još stigao ni da se detaljno o tome informišem. To je jedan od slučajeva koji je do temelja uzdrmao javnost u cijeloj državi. Čuli smo dosta kontradiktornih stvari, puno pitanja bez suvislih odgovora. Bilo bi neprimjereno da ja kao policijski komesar, budući da nisam bio involviran i budući da je prošlo dosta vremena, najavljujem određene poteze.

Svakako ću na tu temu razgovarati što unutar Uprave, što izvan nje. Ne želim ništa da prejudiciram. Vidjet ćemo našta će ovaj postupak izaći. Dalje ćemo poduzimati sve u skladu sa zakonom i savješću.

Dugogodišnji ste policijski službenik, što na terenu, što na rukovodećim pozicijama Uprave policije MUP-a KS. Postoje li određene sumnje u ono što je zvanično prezentovano kada je riječ o slučaju Dženan Memić?

Da budem do kraja iskren i pošten, kao i svaki građanin koji je nezavisan i nepristrasan, sve što je izašlo u javnost pobudilo je u meni sumnju u način na koji su radnje provedene. Ostalo je puno otvorenih pitanja. Logično je da se kao građanin i profesionalac zapitam da li je sve urađeno kako treba. Iz onoga što smo imali priliku čuti ostavljeno je puno prostora za sumnju da neke stvari nisu urađene profesionalno, u skladu sa strukom, etikom i moralom. Pustimo da vidimo šta će se desiti. Vrijeme je pred nama.

U kojoj fazi je istraga vezana za ubistva dvojice policajaca na Alipašinom Polju?

Bio sam načelnik Četvrte policijske uprave u vrijeme kad su naše kolege na zvjerski način likvidirane. Sukladno nadležnostima organizacionih jedinica, Četvrta policijska uprava je u smislu istražnih radnji, po nalogu Tužilaštva, provela određeni broj aktivnosti, ali kompletan slučaj je vodio Sektor kriminalističke policije. Bio sam skoro mjesec uključen u tok odvijanja rada na toj istrazi. U posljednjih nekoliko mjeseci ne znam kako je napredovala ta istraga. Jedan sam od onih kojima je najviše stalo da se to rasvijetli i da se pravda koliko-toliko zadovolji. U tih mjesec, koliko sam radio na tom slučaju, vidio sam da je spremnost, volja i profesionalizam bio na najvišem mogućem nivou.

Poznato je da je Uprava policije MUP-a KS u proteklom periodu imala problema sa činovanjima policijskih službenika, odnosno da su unapređenja vršena prema potrebama pojedinaca. Kako sada stvari stoje i kako ćete se vi uhvatiti ukoštac s tim problemom?

Jedan od ozbiljnijih problema unutar svake policijske strukture, pa i Uprave policije MUP-a KS, su činovanja, odnosno unapređenja, jer je sistem napravljen tako kako je napravljen. Potreban je pravni okvir; spomenuo sam već pravilnik o unutrašnjoj organizaciji. Imam namjeru skinuti određene anomalije, u okviru tog pravnog okvira, koje su po meni itekako opteretile međuljudske odnose unutar Uprave policije.

Cilj je zaštita policijskih službenika od potencijalne samovolje rukovodilaca, ali i da postignemo drugi cilj: da napreduju samo najbolji i najkvalitetniji.

Nesretni sistem činovanja, ovakav kakav jeste, nije dobar. Išlo se iz krajnosti u krajnost. Pod izgovorom da se policijski službenici štite od samovolje rukovodilaca, otišlo se u jednu drugu krajnost, da su ostale svezane ruke rukovodicima kada nesavjesni pojedinci to obilato koriste.

Ima li potrebe za internim istragama unutar Uprave policije i hoćete li ih provoditi?

Pred zakonom ne smije biti jednakijih. Najavio sam odlučnu borbu protiv korupcije unutar Uprave policije, a to će biti prošireno i na sve druge segmente. Svima su puna usta zakona i zakonitosti, a imamo stanje kakvo imamo. Ja sam odlučan u namjeri da to promijenim u skladu sa zakonskim okvirom.

U našem neformalnom razgovoru ste iznijeli određene zamjerke na postupke javnih nabavki u Upravi policije, pa ste uz ostalo spomenuli nabavku policijskih uniformi. Jesu li određene firme privilegovane u tim procesima?

Imamo Zakon o javnim nabavkama takav kakav je, a to je nešto što je izvan ingerencija Uprave policije MUP-a KS. Nisam se nikada ranije bavio javnim nabavkama, niti sam ikada bio član neke komisije za nabavke, ali je opštepoznato da u tom segmentu postoje ogromni problemi, pa i da su određene privatne firme privilegovane u pojedinim javnim institucijama. To mogu govoriti kao obični građanin, na osnovu informacija koje su dostupne u javnosti.

Činjenica je da uniforme koje nose pripadnici Uprave policije već tri godine nije u skladu sa uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi, ma koliko se trudili pojedinci da objasne da je to uredu. Federalna uredba je propisala jedinstvenu policijsku uniformu za pripadnike policije na prostoru cijele Federacije. Sve je jasno propisano, pa i ko i kada nosi posebne uniforme.

Kod nas kompletan sastav nosi posebnu uniformu i to može imati šire implikacije u smislu da drugi kantoni počnu odstupati od uredbe. Svakako ću nastojati da taj segment vratim u okvire zakona.