BiH
1

Nurković: Na protestima više penzionera nego studenata

Anadolija
Ahmed Nurković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ahmed Nurković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Nažalost, i ovog puta studenti ostaju u kućama, umjesto da su na protestima", rekao je danas u izjavi za Anadolu Agency (AA) predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Ahmed Nurković. On je istakao kako i na današnjim protestima u Sarajevu ima puno više penzionera nego studenata.

"SPUS je pozvao studente preko službenih stranica da podrže proteste. Ipak, kada se dogodilo nasilje, ogradili smo se od toga, jer smatramo da je to naštetilo građanima, ali i odvratilo studente od izlaska na ulice. Naši članovi aktivno učestvuju i u plenumima, ali odluka većine studentskih predstavnika je da studenti ne izlaze na ulice", istakao je Nurković.

Iako je stopa nezaposlenih među mladima u BiH, pa i među onima sa visokim obrazovanjem, izuzetno niska, mali je broj studenata na protestima, kaže Nurković: 

"Mislim da studenti uopšte nisu svjesni toga. Problem kod nas je da svi upisuju fakultete, ne zato što studente interesuje intelektualni razvoj, već zato što mogu upisati fakultet. Ne postoje posebne granice, pogotovo na društvenim fakultetima, njih svako može da upiše. To je jedan od razloga zbog kojeg većina studenata ne učestvuje na ovakvim protestima. Ja kao pojedinac sam pokušao više puta, ali studenti jednostavno ne žele da podrže ni konkretnije ideje. Oni radije gledaju sa strane da vide šta će biti."

Na poziv SPUS-a, kako je naveo, povratna informacija došla je samo od tri studentske organizacije.

"To dovoljno govori o tome koliko su studenti i njihovi predstavnici aktivni i željni da učestvuju u ovakvim stvarima", zaključio je Nurković.