Mišljenje eksperta
180

Nurko Pobrić: Inicijativa SDA moguća je u Strazburu, a ne pred Ustavnim sudom BiH

Piše: R. D.
Foto: DW
Foto: DW
Komentarišući najavu podnošenja inicijative SDA za promjenu imena RS-a, stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić kazao je za Klix.ba portal da je Republika Srpska ustavna kategorija i da se kao takva ne može razmatrati u Ustavnom sudu BiH, nego pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Pobrić nam je kazao da ne želi davati mišljenje političkog karaktera, ali sama ideja propitivanja imena entiteta RS pred Ustavnim sudom bi značila "ocjenu ustavnosti Ustava".

"Ustavni sud ne može ocjenjivati da li je jedna odredba Ustava u saglasnosti s drugom. Eventualno se može ocjenjivati da li je odredba u kojoj se kaže kako je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u skladu s Evropskom konvencijom i tu bi se mogli praviti neki odnosi i usporedbe", smatra Pobrić.

Pobrić pojašnjava kako nema nadređenih i podređenih odredbi Ustava, samo je moguće uspredba s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava koja je po nekim procjenama nadređena Ustavu Bosne i Hercegovine.

"Ne razumijem šta su htjeli s ovim te da li će ići s pokretanjem nekakvog postupka radi postupka ili imaju neku drugu argumentaciju", kazao je profesor Pobrić, navodeći i kako se presude "Sejdić i Finci" ili "Pilav" pozivaju na Evropsku povelju o ljudskih pravima, a ne na Ustav Bosne i Hercegovine.

Smatra da je moguće ako Ustavni sud obori eventualni postupak, da se onda ta odluka osporava pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije je danas najavila kako će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", navodi se u saopćenju.

Odmah nakon toga reagovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istučući da promjena imena RS-a nije moguća niti prihvatljiva, te da će zbog ove najave biti prekiniti svi razgovori sa SDA o formiranju Vijeća ministara. Kako bi se postigao zajednički stav o ovom pitanju, sutra u Banjoj Luci će održati sastanak sa predstavnici političkih partija iz RS-a.