Prve reakcije
132

Nura Begović: Svijet konačno ispravlja grešku, a Vučić je pokazao svoje nacionalističko lice

A. K.
Nura Begović (Foto: A. K./Klix.ba)
Nura Begović (Foto: A. K./Klix.ba)
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a preživjele žrtve su taj čin dočekale s posebnom emocijom.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović u prvoj reakciji nakon usvajanja rezolucije za Klix.ba je kazala da svijet konačno ispravlja svoju grešku, koju je načinio prije tri decenije.

"Ovo nam mnogo znači, svijetu je proradila savjest. Oni su oprali svoju grešku. S usvajanjem rezolucije su pokazali da su 1995. napravili katastrofalnu grešku. Da su to tada uradili, sada bismo imali svoje najmilije. Mogli su ovako isto uraditi 1995., zaštiti nas i omogućiti NATO-u", navela je Begović.

Begović kazala da je presjednik Srbije Aleksandar Vučić danas pokazao svoje pravo nacionalističko lice.

"Sad je pokazao koliki je nacionalista. Više mu ne vjerujemo. Mi idemo u Srbiju i kontaktiramo tamo s ljudima. Obični narod nije kriv. Srebrenica nije kolektivna krivica. Znaju se pojedinci. Njega (Vučića, op.a.) sada treba zatvoriti, kao i onoga (Milorada Dodika, op.a.) koji je jutros došao sa oklopnim vozilima", navela je Begović te dodala:

"Treba zatvoriti i onu ženu, princezu (Željku Cvijanović, op.a.). Kako je nije sramota proći pored toliko mrtvih i masakriranih osoba. Moja je majka plakala za jedinim sinom, ali nije uspjela da ga nađe. Našla sam ja jednu kost, naći ćemo i sve kosti. Dokazali smo genocid. A ove nacionaliste koji žele rat, dabogda im on bio u kući."

Nakon rasprave, države su pristupile glasanju te su usvojile rezoluciju sa 84 glasova "za". S druge strane, protiv je glasalo 19 zemalja, a suzdržano je bilo njih 68.