{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice?

S
16.1.2008. u 10:00
0
0
Nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice?
0
Nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice?
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da, između ostalog, razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u s mišljenjem Komisije za finansije i budžet.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost predviđa uvođenje nulte stope na hljeb, brašno, mlijeko, jestiva ulja i biljne masti. Prijedlog je u parlamentarnu proceduru uputila Partija demokratskog progresa.

Ovaj Prijedlog pak nije prihvatila većina članova Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH. Postoje određena uvjerenja da Prijedlog u Komisiji nije prošao zbog određenih partijskih interesa.

Zvanično obrazloženje Komisije za finansije i budžet parlamenta jeste da Prijedlog nije prihvaćen "jer nije prošlo dovoljno vremena od uvođenja PDV-a, a MMF i Svjetska banka smatraju da za diferencirane stope PDV-a u zemlji u tranziciji treba proći najmanje tri godine od uvođenja ovog vida oporezivanja".

Uvođenjem nulte stope za osnovne životne namirnice poboljšao bi se izuzetno niski životni standard bh. građana pa bi možda i mogli živjeti u skladu sa svojim primanjima. No diferencirana stopa poreza na dodanu vrijednost stvorila bi više prostora za šverc i smanjila priliv novca u državnu kasu. No, šverca imamo odveć mnogo, a ako se državni novac ne troši kako treba, onda ga u toj kasi i treba biti što manje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: