Obavijestio CIK
20

Nudžeim Džihanić odustao od mandata u Skupštini u Goraždu zbog stranačkog kolege

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nudžeim Džihanić, poslanik Liberalne stranke u Skupštini BPK Goražde obavjestio je CIK da odustaje od mandata u kantonalnom parlamentu.

Džihanić se odrekao mandata kako bi u skupštinske klupe sjeo njegov stranački kolega Mirsad Dizdar koji je, kako stvari stoje, najvjerovatnije i budući delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH iz reda Srba, gdje nedostaje delegata srpske nacionalnosti.

Džihanić je u izjavi za Klix.ba kazao da je ispoštovao odluku stranke te da će BPK Goražde na ovaj način imati veći broj zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, a osim toga i Liberalna stranka postala bi daleko važniji faktor u donošenju ključnih odluka nakon što se konstituišu klubovi naroda u DN PFBIH.

Naime, osim Daliborke Miloivić i Velemira Tanovića iz LS, u Dom naroda P FBIH, mogao bi biti izabran i Mirsad Dizdar također iz LS-a, koji je podsjetimo na općim izborima osvojio 421 glas.

Iz reda Bošnjaka u Dom naroda već su izabrani i Nijaz Musić iz SDA i Senad Čeljo iz SzBIH, Edim Fejzić, poslanik Goraždanske priče iz reda Hrvata, te Sejad Tatarin također poslanik Goraždanske priče, koji je izabran iz reda Ostalih.

"To je ukupno šest delegata, a sada se stvorila prilika da imamo i sedmog. Iz tih razloga sam odlučio da se povučem kako bi imali više ruku koje će moći da se bore za naš kanton, kako bi se iznos grant sredstava povećao u odnosu na prethodne četiri godine, ali i za dio sredstava po osnovu projekata koje apliciramo prema federalnim ministarstvima", pojasnio je Džihanić.

On dodaje da bi, ukoliko Liberalna stranka bude dio vlasti u BPK Goražde mogao obnašati i neku od ministarskih pozicija.

Džihanić je inače aktuelni ministar finansija u BPK Goražde, i nekadašnji kadar SDA koja ga je isključila iz svojih redova zbog afere sa falsifikovanjem diplome.