|

FOTO
/
NUB u mraku, višesedecenijsko naslijeđe u opasnosti, svi šute

NUB u mraku, višesedecenijsko naslijeđe u opasnosti, svi šute
112
Klix.ba
27.9.2012. u 14:51
29
komentara
112

dijeljenja
Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je u srijedu u 15 sati isključeno napajanje električnom energijom zbog neplaćenih računa u iznosu od 20.188,66 KM i blokirani su svi procesi rada ove institucije.
Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"U 21. stoljeću, u eri informatizacije, internetizacije digitalizacije i virtualizacije Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je u mraku! Svi servisi koje pruža korisnicima zavise od napajanja električnom energijom", navode iz ove biblioteke.

Ne radi se samo o blokadi rada NUBBiH, već o blokadi rada 45 biblioteka u BiH - aktivnih članica kooperativnog online bibliografsko-informacijskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH). Privremeno aktiviranje agregata, koji služi kao UPS, može održavati sistem u funkciji još svega naredna 24 sata.

Ovim je blokiran i rad međunarodnih agencija: ISBN (međunarodni standardni broj za knjige), ISSN (međunarodni standardni broj za serijske publikacije), ISMN (međunarodni standardni broj za muzikalije) – što znači da je blokiran i rad izdavača i onemogućeno dodjeljivanje internacionalnih standardnih brojeva za knjige, periodiku i muzikalije.

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Prije svega, ugrožena je sigurnost višestoljetnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, sakupljanog i sačuvanog u višedecenijskom radu ove biblioteke, jer je vatrodojavni sistem također isključen. Za očekivati je da uskoro i telefoni utihnu, jer je i za rad telefonske centrale neophodno napajanje električnom energijom. Zaposlenici NUB BiH su, iako već mjesecima ne primaju plate, na svojim radnim mjestima, u očekivanju da 'odgovorni' intervenišu, ali nemoćni da udovolje zahtjevima korisnika i saradnika. Neizvjesno je koliko još strpljenja mogu imati", stoji u apelu.

Svi relevantni subjekti u državi, Federaciji, Kantonu i Gradu Sarajevo su obaviješteni odmah po isključenju, ali do sada još niko nije reagirovao niti je pokazao spremnost da interveniše.

Od javne odgovornosti za sudbinu ove i ostalih šest institucija koje je osnovala država Bosna i Hercegovina godinama se ograđuju svi nivoi vlasti i očita je nebriga za sve što one baštine i predstavljaju, dok se istovremeno sa "mrakom u biblioteci", kojeg li paradoksa, održavaju Dani zaštite evropskog kulturno-historijskog naslijeđa.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...