Traže obećano
0

NUB pozvao Koldžu da ispoštuje odredbe potpisanog Memoranduma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) čestitao je načelniku Općine Novi Grad Sarajevo Semiru Efendiću, koji drugu godinu, poštujući odredbe potpisanog Memoranduma, daje doprinos djelovanju institucija kulture čiji je BiH osnivač.

S namjerom da se osigura redovan rad bh. ustanova kulture koje bi trebale biti u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH, ministar Adil Osmanović je animirao načelnike općina i gradova da u budžetima izdvoje sredstva kojima bi se podržao rad institucija kulture od značaja za BiH, te je potpisan Memorandum za period od 2016. do 2018. godine.

Jedan od potpisnika Memoranduma je i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji se oglušio na taj dokument i nije uplatio iznos namijenjen NUB-u za 2016. godinu.

"Ni nakon nekoliko dopisa, molbi i intervencija, Koldžo nije reagirao, čime dovodi u pitanje dalju realizaciju Memoranduma", tvrde u ovoj ustanovi.

Kako je istaknuto, ovakvim odnosom prema potpisanom dokumentu NUB je ponovno doveden u poziciju da ima neisplaćene plaće radnicima i neizmirena dugovanja za ugovorene obaveze, koje su trebale biti plaćene sredstvima planiranim Memorandumom.

Iz ove institucije, apelirali su na načelnika Koldžu da ispoštuje obavezu preuzetu potpisivanjem ovoga dokumenta ili da javno kaže da to neće učiniti, rečeno je u današnjem saopćenju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.