BiH
0

NSRS: Završena rasprava o radu Specijalanog tužilaštva RS-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske završila je večeras raspravu o radu Specijalnog tužilaštva RS-a za organizirani kriminal i najteže oblike kriminala za period od 2. oktobra do kraja 2006. godine i za prvih osam mjeseci 2007. godine, bez izjašanjavanja o toj informaciji jer to i nije predviđeno, imajući u vidu nezavisnost te institucije.

Najviše primjedbi na rad Specijalnog tužilaštva tokom rasprave iznijeli su poslanici opozicije, a za raspravu se nisu javljali poslanici vladajućeg SNSD-a.

Tokom rasprave gotovo svi poslanici su izrazili nezadovoljstvo načinom kako su hapšene osobe o kojima se vodila istraga, uz kamere i prikazivanje kao udarnih informacija, a nisu snimani nakon puštana iz pritvora zbog nedostatka dokaza ili nepodignutih optužnica.

Poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica tražio je u zaključku da Specijalno tužilaštvo RS-a kao prioritetno razmatra revizorske izvještaje te da se što prije donese zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, ali oni nisu usvojeni.

Glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić kazao je u završnoj riječi da to tužilaštvo nije ni pod čijim uticajem, da su sve akcije hapšenja koje su proveli izvršene profesionalno, kao i kako je nemoguće da u kratkom periodu ostvare spektakularne rezultate, iako smatra da su uradili značajan posao.

Naveo je da su trenutno u radu predmeti o pitanju privatizacija, slučaj Robne kuće „Boska“, Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u slučaju sa „Vitolom“, Zemljoradnička zadruga „Romanovci“, a da će se uskoro znati rezultat tih istraga.

On je naveo da je Specijalno tužilaštvo RS-a tek nedavno dobilo predmet oko prodaje Kristal i Banjalučke banke i potrebno je vrijeme da ga prouči kako bi donijelo bilo kakvu odluku.