BiH
0

NSRS: Uvodi se mala matura za osnovce

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Razmatranjem Nacrta zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS-u, kojim se u osnovne škole kao obavezna uvodi mala matura, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Ovim zakonom se propisuje da se nakon završenog devetog razreda vrši pismena provjera učeničkih postignuća (mala matura). Programom male mature određuju se nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a provodi je Pedagoški zavod.

Postignuće učenika na maloj maturi boduje se prilikom upisa u srednju školu u skladu sa zakonom kojim se propisuje srednje obrazovanje i vaspitanje.

Zakonom je također definirano da radi unapređivanja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, Vlada formira Savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja kao posebno savjetodavno tijelo.

Propisano je i da učenici koji po zahtjevu roditelja na početku izučavanja vjeronauke iskažu da ne žele da izučavaju vjeronauku, ne mogu biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike.

Trećeg dana zasjedanja poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o visokom obrazovanju kojim se definišu uvjeti osnivanja i rada visokoškolskih ustanova, privatnih i javnih, akreditovanje, upis studenata, ispitni rokovi, nastavni proces, izbor u naučno-nastavna zvanja i slično.

Nacrtom je propisano da se određeni studijski programi, i to: medicina, stomatologija, farmacija, veterina, arhitektura, kao i određeni studijski programi iz oblasti umjetnosti ne mogu izvoditi kao vanredni studij.

Danas je i dan za glasanje o svim razmatranim tačkama sjednice entitetskog parlamenta.