BiH
12

NSRS uvodi novi Kodeks ponašanja: Opomene i novčane kazne za telefoniranje i neprimjereno oblačenje

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrtom Kodeksa ponašanja zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NRS), koji će biti razmatran na sjednici 28. marta, predviđene su opomene i novčane kazne u slučaju nepoštivanja pravila.

Tako je za kršenje kodeksa predviđena usmena opomena kao lakša mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plate za težu povredu pravila i ponašanja.

Lakše povrede Kodeksa podrazumijevaju razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice NSRS-a, neprimjereno oblačenje na zasjedanju, a teže podrazumijevaju prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugog i drugačijeg, izraza koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet NSRS-a te podstiču na mržnju i nasilje.

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u NSRS-u.

U Članu 102. Poslovnika NSRS-a donesenog na sjednici 23. marta 2011. godine, stoji da se svaki narodni poslanik u Narodnoj skupštini ponaša u skladu sa svojim ubjeđenjem i svojom savješću kada je riječ o njegovom govoru i djelovanju te njegovom učešću u glasanju i izborima u NSRS-u.

"Narodna skupština donosi Kodeks o etičkom ponašanju narodnih zastupnika, kojim se utvrđuju pravila o ponašanju narodnih poslanika u obavljanju zastupničkih dužnosti", navodi se.

Generalni sekretar Narodne skupštine RS-a Marko Aćić najavio je da će u parlamentarnu proceduru biti upućen ovaj prijedlog Kodeksa ponašanja zastupnika.

"Tim naših zaposlenika, istraživača i analitičara koji su već uradili brojne studije, osmislio je strateški plan Narodne skupštine. On između ostalog podrazumijeva uvođenje pravila ponašanja za zaposlene u Skupštini, u nastojanju da na primjeru pokaže kakve se obaveze i odgovornosti nameću uposlenicima", kazao je Aćić.

Pripremljen je nacrt ovog Kodeksa, a finaliziran je i dokument Zakonodavnog odbora. Aćić je naglasio kako je Kodeks pravila ponašanja pažljivo osmišljen, a na osnovu analiza i poređenja s nizom sličnih dokumenata iz zemalja u regionu.

"U susjednim zemljama, kodeksom ponašanja predviđaju se, između ostalog, sankcije kao što je smanjenje plata zastupnicima koji se ponašaju nepristojno i neprikladno te koriste takav rječnik tokom sjednica. Ponašanje zastupnika u NSRS-u će biti sankcionirano upravo na takav način", zaključio je.

Zastupnici se prema novom Kodeksu ponašanja moraju pristojno oblačiti, ne vrijeđati druge zastupnike, štititi ugled institucije, a vjerovatno će im najviše teško pasti što će za svaki teži prekršaj biti novčano kažnjeni. O poštovanju bontona ili eventualnom sukobu interesa odlučivat će etički odbor i to tri zastupnika pozicije i dva opozicije. Predsjednik Etičkog odbora se bira iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz pozicije i opozicije. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki zastupnik u roku osam dana od učinjene povrede Kodeksa.

U Nacrtu kodeksa je navedeno da je cilj očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva zastupnika i jačanje povjerenja građana u NSRS.