BiH
0

NSRS: Usvojen Zakon o srednjem obrazovanju

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras u Banjoj Luci nakon duže rasprave Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji uređuje djelatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja kao dio jedinstvenog sistema obrazovanja, te osnivanje i prestanak rada srednje škole, status učenika i nastavnika, kao i nadzor nad radom škola.

I rasprava o ovom, kao i ona ranije o osnovnom obrazovanju, iskorištena je za međusobne optužbe poslanika opozicije i vladajuće koalicije. Rečeno je i da se zakonski definirano pravo na različitosti i toleranciju ne poštuje u praksi u srednjim školama RS-a.

Poslanici SNSD-a su zatražili formiranje vijeća za razvoj srednjeg obrazovanja, kao savjetodavnog tijela ministra, kao i da direktor škole prije imenovanja mora ponuditi program rada kako bi se vidjelo da li posjeduje menadžerske i druge sposobnosti.

Zakonom je precizirano da školski odbor donosi odluku o izboru direktora škole nakon dobijanja prethodne saglasnosti od ministra za jednog od kandidata koji ispunjava uslove konkursa.

Direktor škole bira se na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo izabran na još jedan mandat u istoj školi.

Također, ovaj zakon definiše da srednje obrazovanje u RS-u nije obavezno.

Inače, tokom cijelog današnjeg rada u Skupštini su usvojena svega dva zakona, a također, isti učinak bio je i tokom jučerašnjeg dana iako je na dnevnom redu sjednice još više od 40 tačaka.

Poslanici su večeras počeli raspravu o Prijedlogu zakona o zaštiti naziva RS-a, koji predviđa da je za upotrebu naziva tog bh.entiteta potrebno odobrenje nadležnog organa, a predviđaju se i kazne za slučaj zloupotrebe imena RS-a od 1.000 do 7.500 KM za pravne osobe.

Protivljenje donošenju ovog zakona izrazili su bošnjački poslanici. Ukazali su i da je neprihvatljiva česta upotreba samo naziva "Srpska" kod spominjanja institucija, javnih ustanova i manifestacija RS-a.