BiH
0

NSRS: Usvojen zakon o sprečavanju sukoba interesa

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti ovog entiteta.

Donošenje ovog zakona bila je obaveza RS-a, jer od januara ove godine, Izborna komisija BiH ne primjenjuje Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH na entitetske i organe jedinica lokalne samouprave.

Zakonom se uređuju posebne obaveze izabranih predstavnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u obavljanju funkcija, nespojivost tih funkcije sa članstvom u organima upravljanja i nadzora, te sa pozicijom u javnom preduzeću i privrednom društvu, kao i dio koji se odnosi na primanje pokolona.

Predviđena je i zabrana zaključivanja ugovora o pružanju ličnih usluga sa javnim preduzećima, s tim da za odbornike skupštine opštine/grada zabrana se ograničava na javna preduzeća koja je osnovala jedinica lokalne samouprave u kojoj izbrani zvaničnik vrši funkciju odbornika.

Zakonom je utvrđena i zabrana članstva u organima udruženja ili fondacija (uključujući i zabranu vršenja funkcija predsjednika ili direktora) koje se finansiraju iz javnih izvora (budžeta entiteta ili jedinice lokalne samouprave).

Također, precizirane su i aktivnosti koje nisu dozvoljene izabranim predstavnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnicima, u cilju prevencije sukoba interesa, te utvrđena i obaveza izabranog predstavnika, nosioca izvršne vlasti ili savjetnika da podnese ostavku na svaku od nespojivih funkcija prije preuzimanja javne funkcije.

Poseban dio zakona reguliše primanje dara. Tako se poklonom, u smislu ovog zakona, smatra poklon u vezi sa vršenjem dužnosti, a podrazumijeva: novac, predmete, prava, usluge bez naknade, te neku drugu korist datu ili obećanu, na primjer: ugostiteljsku uslugu, uslugu noćenja, oprost duga ili obaveze, putni trošak ili sličnu uslugu, ulaznicu, umjetnički predmet, osiguranje, medicinsku ili druge usluge koju izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik nije lično platio prema tržišnoj cijeni.

Poklon u vrijednosti do 300 KM izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici mogu zadržati i ne trebaju ga prijaviti. Međutim, poklone iznad te sume ne smiju zadržati već su obavezni prijaviti ih Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa i predati organima vlasti koje su ih izabrale ili imenovale i u čije ime obavljaju povjerenu funkciju.

Također, zakon precizira da izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije i savjetnik ne smije primiti novac, ček ili drugi vrijednosne prapire, bez obzira na iznos, a ako navedeno dobije, dužan ih je prijaviti i postaju vlasništvo RS-a ili jedinice lokalne samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1. 500 KM kazniće se za prekršaj izabrani predstavnik, nosilac izvršne vlasti ili savjetnik, ako obavlja nespojivu dužnost u javnom preduzeću, obavlja nespojivu dužnost u privrednom društvu, zaključi ugovor o pružanju ličnih usluga, član organa, predsjednik ili direktor udruženja ili fondacije koja se finansira iz entitetskog budžeta ili budžeta jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM, te ako vrši zabranjene aktivnosti i primi poklon ili raspolaže poklonom kršeći odredbe člana koji regulira njegovo primanje.

Postupak za utvrđivanje sukoba interesa provodi Komisija za utvrđivanje sukoba interesa, kao nezavisni organ, koju imenuje Narodna skupština RS-a.

U Skupštini će se u nastavku sjednice razmatrati Prijedlog zakona o šumama i Prijedlog zakona o poljoprivrednim zadrugama RS-a.