{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Usvojen Zakon o penzijskom rezervnom fondu

F
20.3.2008. u 17:09
0
0
NSRS: Usvojen Zakon o penzijskom rezervnom fondu
0
NSRS: Usvojen Zakon o penzijskom rezervnom fondu
Narodna skupština RS-a usvojila je danas Zakon o penzijskom rezervnom fondu, kojim se uređuje pitanje imovine koju je Fond PIO stekao u procesu privatizacije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zakon predviđa da se na savremen način upravlja ovom imovinom putem osnivanja zatvorenog investicionog fonda, kojim će upravljati Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom RS-a.

Zakonom je predviđeno da je penzijski rezervni fond pravni subjekt, osnivač je Fond PIO, a sjedište ovog fonda predviđeno je da bude u Banjoj Luci.

Poslanici su prije toga usvojili Zakon o ostvarivanju prava na starosnu penziju za određene kategorije osiguranika RS-a.

Ovim zakonom se predviđa da pravo na povoljnije sticanje uvjeta za prijevremenu starosnu penziju imaju pripadnici bivše vojske RS-a i radnici bivšeg ministarstva odbrane RS-a, koji su u procesu refome odbrane u BiH ostali bez posla.

Uz zakon je usvojen i zaključak nadležnog odbora za sigurnost kojim se zahtijeva od Vlade da prikupi podatke koliko je osoba ostalo bez posla u toku reforme odbrane u BiH da bi dobili pravičnu nadoknadu

Resorni ministar Boško Tomić je u obraćanju narodnim poslanicima kazao da navedene osobe mogu ostvariti pravo na prijevremenu penziju ukoliko su na 31.decembar 2005. bile pripadnici ili zaposleni u institucijama odbrane RS-a i koje su nakon toga ostale bez posla.

Uvjete za prijevremenu penziju imaju osobe s navršenih 45 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža.

Ovaj zakon predviđa i izuzetke, a to su ratni komandanti koji su komandovali jedinicama ranga brigade i viših najmanje 12 mjeseci, ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije, tako da oni mogu ostvariti penziju s navršenih 40 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža.

U toku je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: