6,5 miliona KM
0

NSRS u utorak o zaduženju zbog rekonstrukcije bivše kasarne i kupovini helikoptera

Klix.ba
U nastavku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske sutra će između ostalog biti razmatran prijedlog odluke zaduživanju zbog rekonstrukcije kasarne u Zalužanima i kupovini helikoptera.

Delegati će raspravljati o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju manjeg bh. entiteta za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, najavljeno je iz Skupštine.

Podsjećamo, u martu je najavljeno zaduživanje od 6,5 miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a. Kreditna sredstva namijenjena su za izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, rekonstrukciju još dva postojeća objekta i vanjsko uređenje kompleksa. "Projekt podrazumijeva izgradnju tri nova objekta: portirnicu, magacin oružja i objekat za smještaj pasa. Predviđena je sanacija i adaptacija deset postojećih objekata, a to podrazumijeva: upravnu zgradu, četiri objekta za smještaj policije, dva magacina, ambulantu, klub i pomoćne objekte. Za dva objekta je predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija i to za kuhinju sa trpezarijom i objekat za smještaj. Pored navedenog, cijeli kompleks zahtijeva vanjsko uređenje, koje podrazumijeva izradu geodetske podloge, situacionog i nivelacionog plana, saobraćajno rješenje, hidrotehničko rješenje i toplifikaciju kompleksa", navodi se u odluci.

Podsjećamo, bivša kasarna "Krajiških brigada" u Zalužanima kod Banje Luke je 2008. godine proglašena za neperspektivnu lokaciju za Oružane snage BiH, nakon čega je predata na korištenje Vladi RS.

Pred poslanicima će se naći i prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera Sedamnaesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će nastavljena sutra u 15.00 sati.