|

NSRS u utorak ili srijedu o vitalnom interesu koji je Dodik povukao u Predsjedništvu BiH

NSRS u utorak ili srijedu o vitalnom interesu koji je Dodik povukao u Predsjedništvu BiH
29
A. D.
22.2.2020. u 21:53
44
komentara
29

dijeljenja
NSRS u utorak ili srijedu o vitalnom interesu koji je Dodik povukao u Predsjedništvu BiH Foto: E. M./Klix.ba
Iako po Ustavu BiH NSRS ima rok od 10 dana da raspravlja o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o pokretanju vitalnog interesa na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH, sjednica ovog entitetskog parlamenta će se, izgleda, ekspresnije organizovati.
Naime, prema najavi člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, NSRS će se već u utorak, a najkasnije u srijedu, izjasniti o njegovim zahtjevima za izjašnjenje o dvije blokirane odluke u Predsjedništvu BiH.

Naime, Dodik je na sjednici Predsjedništva 19. februara zaključak za koji su glasali druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, a kojim se 2. i 3. mart 2020. godine utvrđuju kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića proglasio destruktivnim po vitalni entitetski interes.

Isto tako je destruktivnim po vitalni entitetski interes proglasio Odluku o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ukoliko Skupština RS-a dvotrećinskom većinom izglasa ono što zahtjeva Dodik, osporena odluka i zaključak neće stupati na snagu.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...