BiH
0

NSRS: Traženje nestalih treba da bude prioritet

FENA
Traženje nestalih osoba u BiH treba da se tretira kao prioritetno, humanitarno i krivičnopravno pitanje i taj proces treba da se okonča najkasnije do 2011. godine, zaključak je Narodne skupštine Republike Srpske nakon razmatranja ove problematike.

U zaključku se od Vijeća ministara BiH, entitetskih institucija i institucija na nivou BiH, policijskih agencija, Obavještajno-sigurnosne službe i tužilaštava traži neophodna pomoć te saradnja i podrška radu Instituta za nestale osobe BiH i banjalučkom Uredu za traženje nestalih te za osiguranje informacija o lokacijama grobnica i siguran pristup na terenu.

Od predstavnika RS-a u Institutu za nestale osobe BiH i u zajedničkim organima BiH se traži da se sva kadrovska, organizaciona, normativna i finansijska pitanja u Institutu rješavaju konsenzusom uz dosljedno poštivanje Zakona o nestalim osobama BiH i Zakona o sukobu interesa BiH.

“Skupština će u roku od šest mjeseci preispitati rezultate Instituta za nestale osobe BiH i ukoliko ne bude ispoštovan prethodni zahtjev, tražit će od Vlade RS-a da preduzme dodatne mjere, uključujući pitanja poništavanja odluke Vlade o prijenosu nadležnosti iz domena poslova traženja nestalih osoba s entitetskog nivoa na Institut za nestale BiH“, kaže se u jednom od zaključaka Narodne skupštine usvojenog sinoć nakon razmatranja problema traženja nestalih osoba.

Između ostalog je zatraženo od Vijeća ministara BiH da razriješi probleme u radu Komisije za Sarajevo, a posebno da definiše suštinski predmet i metodologiju istraživanja i da obaveže institucije na nivou BiH da Uredu dostavljaju relevantnu dokumentaciju.

Narodna skupština RS-a je nakon usvajanja ovih zaključaka prekinula rad.

Za ponedjeljak 17. decembra, najavljena je nova posebna sjednica na kojoj će se po hitnom postupku razmatrati Prijedlog budžeta RS-a za 2008. i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2008. godinu.

Po hitnom postupku bit će razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu RS-a, a raspravljat će i o Prijedlogu dokumenta Ekonomska politika za 2008. godinu.