Dodikove stare najave
52

NSRS sutra oživljava odluke iz 2020.: Na stolu ukidanje Oružanih snaga i vraćanje ostalih nadležnosti

I. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na Kolegijumu Narodne skupštine RS-a je odlučeno da će sutra u 12 sati biti održana posebna sjednica, a na dnevnom redu će biti dvije tačke, obje o zaključcima iz 2020. godine.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da će se na dnevnom redu naći dvije tačke: Informacija o zaključcima NSRS od 17. februara 2020. godine, u okviru koje će biti razmatran zaključak o pozivu srpskom sudiji Ustavnog suda BiH da podnese ostavku i Informacija o zaključku NSRS usvojene u 10. decembra 2020. godine.

Prva tačka se odnosi na definisanje međuentitetske linije kao granice, što je Dodik pokušao u februaru 2020. godine uoči početka koronavirusa. On je tada također najavio i ukidanje Oružanih snaga BiH te vraćanje na dvije entitetske vojske, međutim to je zbog pandemije brzo zaboravljeno uprkos tome što je usvojeno u NSRS-u.

Stevandić je naveo da se druga tačka dnevnog reda odnosi na zaključke o povlačenju saglasnosti o ranije prenesenim nadležnostima Oružanim snagama BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH s tim da bi trebalo biti ukinuto vremensko ograničenje.

Zaključci su prestali da važe sredinom prošle godine, a pored UIO BiH i OS BiH, poslanici su se tada opredijelili i za formiranje entitetske Agencije za lijekove te prijenos nadležnosti državnog VSTV-a.

"Budući da je rok odluke istekao, ponovo ćemo razmatrati zaključak. Ovi zaključci ostali bi na snazi, ali bi bilo ukinuto vremensko ograničenje i bili bi dodatno osnaženi", poručio je.

Današnjoj sjednici Kolegijuma NSRS nisu odazvali poslanici SDS-a, a za dnevni red su glasali svi prisutni, dogovoreno je da rasprava bude po Poslovniku. Zastupnici iz PDP-a i Liste za pravdu i red glasali su da i lideri stranaka govore, rekao je Stevandić.

Naglasio je da izjava o pitanju imovine i plana vraćanja nadležnosti, koju su članovi vladajuće koalicije jučer potpisali u Banjoj Luci, nije na dnevnom redu.