Banja Luka
3

NSRS sutra glasa o zaduženju od 9,4 miliona KM za kupovinu helikoptera

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović okončao je zasjedanje započeto u 15 sati i saopćio kako će sjednica biti nastavljena sutra ujutro u 10 sati raspravom o odluci o zaduženju RS-a za kupovinu "višenamjenskog" helikoptera.

Vlada planira da RS kreditno zaduži za iznos od 9,4 miliona KM kako bi kupila helikopter za potrebe helikopterskog servisa tog bh. entiteta, koji će, osim za redovne letove, biti korišten, između ostalog, i za specijalizirane, kao što su: složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda. Odlukom je predviđen rok otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, minimalan period odgode plaćanja tri godine - uračunat u rok otplate, visina kamatne stope maksimalno do šest posto godišnje...

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija kazao je u uvodnom izlaganju kako predložena odluka sadrži veoma širok okvir mogućih uslova zaduživanja, kao i uvijek kada Vlada predlaže odluke o zaduživanju za kapitalne projekte.

"Zavisno od trenutka kad se poziv raspisuje i stanja na finansijskom tržištu, mi biramo najpovoljnije rokove i grejs period i gornju granicu kamatne stope po kojoj ćemo se zadužiti. Prema tome, sasvim sigurno je da ovako rok neće biti postavljen na deset godina. Isto tako je sasvim sigurno da mi nećemo tražiti krajnji grejs period od tri godine i sasvim je sigurno da će kamatna stopa biti nešto niža" izjavio je Tegeltija.

Tome je prethodila burna rasprava o odluci o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUPRS-a. Poslanik SDS-a Miladin Stanić je izjavio da nije protiv ulaganja u policiju, ali da se protivi načinu na koji je Vlada RS-a odlučila to da učini, odnosno zaduženju. Stanić je poručio ministru finansija RS-a Zoranu Tegeltiji da ne radi svoj posao, već da radi u interesu "privatnih i partijskih kompanjona", te da treba da uozbilji naplatu poreza umjesto zaduživanja.

"Ministre, neozbiljno je da kažete bilo šta u javnosti, ako niste spremni zaustaviti ljude, koji imaju po pet preduzeća, nemaju nijednog radnika prijavljenog i ne plaćaju poreze, a onda treba da se zadužimo za policiju. To je sramota", kazao je Stanić.

Tegeltija je odgovorio da je Poreska uprava RS-a u prva tri mjeseca ove godine naplatila četiri posto više prihoda nego u istom periodu prošle godine. Ministar finansija RS istakao je kako je u entitetskom budžetu za ovu godinu predviđeno 70 miliona KM za kapitalna ulaganja, ali da ne mogu svi takvi projekti da se finansiraju iz tekućih sredstava, te da je zato Vlada RS odlučila da opremanje zgrade za potrebe MUP-a i nabavku helikoptera finansira zaduženjem.