BiH
0

NSRS: Skupštinska većina na odboru "zaustavila" odluku o referendumu

FENA
Odlukom članova skupštinske većine blokirana je inicijativa Srpske demokratske stranke (SDS) da Narodna skupština Republike Srpske (RS) razmatra danas prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li je potrebno usvajanje zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS-u.

Predsjednik Odbora Skupštine RS-a za politički sistem, pravosuđe i upravu Vojislav Gligić kazao je u izjavi novinarima da je taj odbor skupštinska većina iskoristila da bi zaustavila ovu odluku.

"Referendum je demokratsko pravo i besmisleno je zabranjivati građanima da se izjasne o bilo kojem pitanju", rekao je Gligić i dodao da je skupštinska većina odabrala ovaj odbor i da preglasa ostale članove, spriječivši da na dnevni red skupštine dođe ova odluka.

On je naglasio da odluku o referendumu može da donose Narodna skupština RS-a, te da je odluka o tome pripremljena na vrijeme i Kolegij Skupštine ju je uvrstio na dnevni red.

"Ispostavilo se da je namjera skupštinske većine bila da izabere jedan odbor i spriječi da o toj odluci raspravlja Narodna skupština RS-a", rekao je Gligić.

Oni nisu, kaže, imali hrabrosti da pred građanima izglasaju neprovođenje odluke o referendumu.

Sjednica Narodne skuptšina RS-a počela je danas u Banjoj Luci poslaničkim pitanjima predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta po hitnom postupku.