BiH
10

NSRS: Sa dnevnog reda povučene sve tri deklaracije o priznavanju genocida

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sa dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) povučene su sve tri deklaracije o priznavanju genocida.

Povučena je Deklaracija o priznanju genocida nad Armenima od 1915. do 1917. godine koju je u skupštinsku proceduru uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Po zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a, sa dnevnog reda povučen je Prijedlog rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici, koju je podnio klub Domovina.

Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, koju je predložila opozicija nije ni bila uvrštena na dnevni red jer nije bila ispoštovana skupštinska procedura, a to je odlučeno na kolegiju koji je održan jutros.

Na dnevnom redu sjednice je kontroverzni Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991.-1996. godina, a upravo je to bio i razlog današnjih protesta oko stotinu bivših boraca Vojske Republike Srpske ispred Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, zahtijevajući da ne bude usvojen predloženi Nacrt zakona koji predviđa naknade prvim poslanicima RS-u iznosu od 1.200 KM na mjesečnom nivou.