BiH
0

NSRS: Rasprava o novoj zgradi Vlade RS-a

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je večeras da može odgovorno potvrditi da je izgradnja nove zgrade Vlade provedena u skladu sa zakonom i da se u tom projektu Vlada "ponašala racionalno".

Dodik je kazao da je ovo jedan od kapitalnih objekata RS-a, te da "onima koji ne žele da vide valjanost takvog projekta teško je bilo šta objasniti".

Tokom obraćanja poslanicima Narodne skupštine RS-a koji su večeras počeli raspravu o izgradnji nove zgrade Vlade RS-a, Dodik je rekao da je "jasno da jedan dio BiH ne želi da bude suočen sa činjenocom da postoji jedan takav administrativni centar".

Naveo je i da su mediji iz Sarajeva "veoma kritični i negativni prema tome što je urađeno", te dodao da je i revizija za 2006. godinu pokazala da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da, pored par dokumenata, Informacija o zgradi Vlade nije bila tajna.

Poslanici su na početku rasprave imali priliku da vide i videoprezentaciju objekta koji se sastoji iz dvije zgrade ukupne površine 49.134 kvadratna metra.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić je, iznoseći finansijske aspekte izgradnje, kazao da kvadratni metar neto površine košta 2.061 KM, sa PDV-om 2.405 KM i sa namještajem 3.577 KM.

Ukoliko se iskoristi mogućnost, kako je naveo, odgođenog plaćanja cijena bi iznosila 4.640 KM.

U dosadašnjoj raspravi učestvovali su samo poslanici SNSD-a koji su podržali izgradnju ovakvog objekata, napominjući da je cijena koštanja kvadratnog metra u novoj zgradi Vlade manja od cijene kvadrata stambenog i poslovnog prostora u Banjoj Luci, kao i da se ovim projektom trajno rješavanja sjedište administracije.