{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Prijevremena starosna penzija za bivše pripadnike vojske RS-a

F
FENA
13.12.2007. u 14:03
0
0
NSRS: Prijevremena starosna penzija za bivše pripadnike vojske RS-a
0
NSRS: Prijevremena starosna penzija za bivše pripadnike vojske RS-a
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju za određene kategorije osiguranika, a koji se odnosi na osobe koje su 31.decembra 2005.godine bili pripadnici bivše Vojske RS-a i na radnike bivšeg ministarstva odbrane RS-a koji su reformom odbrane u BiH ostali bez posla.
Ovim zakonskim aktom regulira se njihovo pravo na prijevremenu starosnu penziju koju će moći da ostvare ukoliko imaju 20 godina radnog staža i 45 godina života, odnosno 49 godina ako je riječ o ratnim vojnim invalidima i ratnim komandantima.

Procjenuje se da će ovo pravo u RS-u moći da ostvari oko 400 i da će prosječna penzija iznositi 403 KM, što će RS mjesečno koštati više 161.000 KM, odnosno na godišnjem nivou 1.940.000 KM iz entitetskog budžeta.

Tokom rasprave o ovom aktu poslanici SNSD-a su ocijenili da zakonom treba da budu obuhvaćene i osobe koje su ostale bez posla u prvoj reformi odbrane iz 2004., dok su poslanici DNS-a tražili da se o ovome održi stručna javna rasprava da bi se donio kvalitetan zakon.

Usvojeni nacrt zakona upućen je u javnu raspravu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: