{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Povećane plaće stručnih saradnika u sudovima

F
27.12.2007. u 19:15
0
0
NSRS: Povećane plaće stručnih saradnika u sudovima
0
NSRS: Povećane plaće stručnih saradnika u sudovima
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su večeras po hitnom postupku Zakon o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u RS-u, koji se odnosi na povećane plaća za stručne saradnike u okružnim sudovima, kao i više stručne saradnike u Vrhovnom sudu RS-a.
Ovim dopunama regulirano je i pitanje naknade za godišnji odmor – regres sudija i tužilaca.

U Zakonu je navedeno da budući da stručni saradnici u okružnim sudovima rade na vrlo složenim poslovima, kako u krivičnom tako i u parničnom referatu, te imaju manju plaću nego stručni saradnici u osnovnim sudovima (plata stručnih saradnika u osnovnim sudovima iznosi 1.200 KM) pa se ukazala potreba da se stručnim saradnicima u okružnim sudovima plaća poveća na 1.400 KM, a višim stručnim saradnicima u Vrhovnom sudu na 1.800 KM.

Viši stručni saradnici se mogu zapošljavati u Vrhovnom sudu pod uvjetom da se radi o diplomiranom pravniku sa položenim pravosudnim ispitom i iskustvom na radu na pravnim poslovima od najmanje pet godina.

Viši stručni saradnik pomaže sudiji u njegovom radu, vrši analizu pravnih pitanja, priprema predmete za suđenje, te obavlja samostalno ili pod nadzorom i po uputstvima sudije i druge stručne poslove predviđene zakonom ili pravilnikom.

Ovaj zakonskki akt usvojen je bez rasprave u Narodnoj skupštini RS-a.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS-a, po hitnom postupku, koji je i posljednji zakon na današnjoj Sedmoj posebnoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: